Política

L’augment del pressupost de Defensa obre el pitjor cisma entre Sánchez i Díaz

La vicepresidenta exigeix una reunió de la comissió de seguiment de la coalició pel crèdit de 1.000 milions

Ve del fons de contingència i Podem no pot no votar-lo

El Consell de Ministres té una reunió preparatòria els dijous, la comissió general de secretaris d’estat i sotssecretaris, i va ser en aquesta cita quan un responsable d’Hisenda va llegir l’enunciat d’un crèdit extraordinari de 1.000 milions destinat a Defensa i provinent del fons de contingència. “Es relata cada punt per epígrafs i, si ningú pren la paraula, doncs no se’n parla més, i aquí no hi ha haver cap objecció”, relaten fonts de La Moncloa. L’aparent pau en privat entre alts càrrecs dels dos socis de coalició, però, ha deixat pas a l’esclat públic d’indignació de Yolanda Díaz en el que ja és el pitjor cisma entre Unides Podem i el PSOE des de la reforma laboral: la vicepresidenta exigeix a Pedro Sánchez una reunió urgent de la comissió de seguiment del pacte de coalició pel que considera una “deslleialtat”, mentre que la portaveu, Isabel Rodríguez, hi treu ferro i ho emmarca en la normalitat tot adduint que el soci coneixia la despesa a Defensa que ara l’escandalitza.

Una setmana després que Sánchez hagi agafat volada internacional amb la cimera de l’OTAN, Díaz va esclatar ahir i va recordar que el compromís d’elevar la despesa en Defensa de l’1% al 2% del PIB “suposa augmentar fins a 22.000 milions” la partida per a armament quan el seu ministeri, el de Treball, té un pressupost total de 30.000 milions. “No faig altra cosa més que cosir aquesta coalició”, va dir Díaz abans de legitimar-se per exigir “un alto en el camí”. L’excepcional pausa que Díaz vol, però, no és vista igual a La Moncloa. “La reunió forma part de l’acord de coalició, és habitual, normal i per a això hi és”, va dir la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

Si bé Podem presumeix que no votarà un augment per a Defensa, el cert és que Sánchez ho ha fet de tal manera que no permet a Díaz i Podem no votar res. A banda que el Consell de Ministres és col·legiat, el fet de vehicular el crèdit de 1.000 milions a través del fons de contingència (i no en un decret nou) fa que no hagi de passar ni pel Congrés i que entri en vigor automàticament sense ser votat enlloc. Així que, a Díaz i Podem, els queda la protesta i prou. “Són assumptes en verd que van al Consell sense sotmetre’ls a consideració perquè venen treballats”, va dir Rodríguez tot posant en qüestió l’astúcia dels de Podem a l’hora de detectar a temps l’abast del crèdit –el va recitar un alt càrrec d’Hisenda tot i ser per a Defensa– en la cita preparatòria del Consell de Ministres. L’enviament de dos vaixells destructors dels Estats Units (de quatre passarà a sis) a la base de Rota, de fet, tampoc no es votarà el 2022, sinó que serà un litigi del 2023.

LES FRASES

El 2% del PIB suposa 22.000 milions més a despesa militar, i tot el pressupost de Treball són 30.000 milions
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona
La reunió a la qual es refereix forma part de l’acord de coalició, és habitual, normal i per a això hi és
Isabel Rodríguez
ministra portaveu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona