Política

Borràs demana consultar al TC si la pot jutjar un jurat popular

Ha sol·licitat al TSJC que ho pregunti al Tribunal Constitucional, tot i que en els casos de prevaricació com el que se li atribueix no es preveu aquesta possibilitat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que, abans d’enviar-la a judici, consulti al Tribunal Constitucional (TC) si la pot jutjar un jurat popular, malgrat que aquests estan exclosos en els casos de prevaricació com el que se li atribueix.

Així ho ha sol·licitat Laura Borràs en un recurs que ha interposat davant la sala civil i penal del TSJC després que se sabés aquesta setmana que el magistrat Josep Seguí l’ha deixat a un pas de judici per prevaricació, frau, falsedat en document mercantil i malversació, per “abusar” presumptament del seu càrrec al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per adjudicar a dit 18 contractes menors a un amic.

Abans que el TSJC resolgui definitivament enviar-la a judici, els advocats de Borràs, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, demanen a l’alt tribunal català que plantegi una qüestió d’inconstitucionalitat perquè el TC decideixi si es manté l’exclusió del delicte de prevaricació en els judicis amb jurat popular.

Borràs demana en l’escrit que sigui un jurat popular qui la jutgi, malgrat que la llei ho impedeix en els casos de delictes de prevaricació: “Creiem que el jutge natural de tot poderós no és altre que el ciutadà que l’ha encimbellat a aquesta posició.”

“No sembla compatible amb els postulats d’igualtat davant la llei que els qui més protecció tenen –en molts casos fins i tot aforament– i els qui més poder tenen i exerciten –funcionaris, autoritats i jutges– tinguin, a més, una segona protecció consistent a estar exclosos de l’enjudiciament per part dels ciutadans”, en els casos de prevaricació, s’assenyala en el recurs.

En aquest sentit, el recurs considera “evident que els qui poden córrer risc de ser enjudiciats pels ciutadans, en l’acompliment de les seves funcions públiques, han volgut protegir-se d’una institució no solament de profunda arrel democràtica i liberal (el jurat popular) sinó, sobretot, de sòlida fonamentació constitucional autoexcloent-se de l’enjudiciament del seu propi jutge natural”.

“L’excepció del delicte de prevaricació té escàs o nul fonament constitucional”, sosté el recurs, que remarca que la llei del jurat pretenia la participació dels ciutadans en l’administració de justícia i que si se’ls veta en aquests casos no poden actuar com un “efectiu contrapoder d’aquells que tenen el poder”.

De forma alternativa, els advocats de Borràs demanen poder separar la causa respecte del delicte de prevaricació perquè en la resta de delictes pugui ser jutjada per un jurat popular.

LA FRASE

Creiem que el jutge natural de tot poderós no és altre que el ciutadà que l’ha situat en aquesta posició
Gonzalo Boye
Advocat de Laura Borràs

El PSC, pel prestigi del Parlament

La vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp (PSC-Units), va afirmar ahir que cal “deixar la possibilitat que Laura Borràs prengui les decisions que cregui oportunes en el moment oportú, també pensant en el prestigi del Parlament”.

En una entrevista a TV3, Escarp va dir que Borràs ho haurà de fer “pensant en el prestigi” de la cambra i que és “la segona autoritat de Catalunya i té responsabilitats inherents”. Sobre l’article 25.4 del reglament, Escarp va assenyalar que “possiblement” atempta contra la presumpció d’innocència.

La vicepresidenta insisteix que els socialistes defensaran sempre la presumpció d’innocència. “Quan sapiguem què diu la interlocutòria, què demana la fiscalia i què es porta a votar a la decisió de la mesa, serà quan prendrem les decisions oportunes”, va concloure Escarp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona