Política

hong kong

Xi defensa el seu model de Hong Kong en el 25 aniversari del retorn a la Xina

Enguany no hi ha hagut mostres d’activisme contràries a Pequín

L’estricta seguretat, els tancaments de carreteres, la pluja torrencial i la visita llampec de Xi Jinping han caracteritzat la vida de Hong Kong en les últimes 48 hores, ja que l’antiga colònia britànica ha celebrat aquest divendres el 25 aniversari del seu lliurament a la Xina.

L’1 de juliol, que també va marcar la meitat del camí de Hong Kong segons la promesa de 50 anys de Pequín de mantenir les seves llibertats liberals després del lliurament, els hongkonguesos s’han despertat amb la garantia del president xinès Xi que el model de govern d’‘un país, dos sistemes’ no canviaria.

Al voltant de les 10.15 hora local (02.15 GMT), Xi, el seu seguici i l’elit pro-Pequín de Hong Kong es van reunir en el gran Centre de Convencions i Exposicions de Wan Chai per a presenciar la presa de possessió del nou líder de la ciutat, John Lee.

En pronunciar el seu discurs, Xi ha dit que “un país, dos sistemes”, un principi constitucional formulat per la Xina regida pels comunistes per a governar Hong Kong després de 1997, ha tingut èxit sota la “jurisdicció integral” de la Xina. “Aquest és un bon sistema, no hi ha cap raó per a canviar-lo. Cal mantenir-ho a llarg termini”, ha dit.

El líder xinès també ha elogiat la ciutat financera asiàtica per la seva “llibertat” i “entorn empresarial de classe mundial”, i ha destacat que s’ha de defensar el principi que “els patriotes governen Hong Kong” i mantenir la “posició i avantatges únics” de la ciutat.

Durant la cerimònia, Lee, qui al maig va obtenir el 99% dels vots en les eleccions a petita escala per a convertir-se en el nou director executiu de la ciutat, ha prestat jurament juntament amb el seu gabinet i els nous membres del Consell Executiu.

Expolicia i exministre de seguretat sancionat pels EUA per suposadament “soscavar l’autonomia de Hong Kong”, Lee ha promès “implementar amb precisió el principi d’‘un país, dos sistemes’”.

Parlant en mandarí, l’idioma oficial de la Xina continental, el nou líder de 64 anys ha assegurat “salvaguardar la sobirania, la seguretat nacional i els interessos de desenvolupament del nostre país, i garantir la prosperitat i estabilitat a llarg termini de Hong Kong”.

Dues hores abans, Lee i la directora executiva sortint de Hong Kong, Carrie Lam, van observar una cerimònia d’aixecament de la bandera per a marcar el traspàs davant més de 200 convidats.

La seguretat en diverses parts de Hong Kong es va reforçar abans de l’arribada de Xi, en tancar-se camins i passarel·les i col·locar-se barreres hidràuliques en àrees per on passava el mandatari.

Per primera vegada, les autoritats van invocar la llei d’aeronaus petites no tripulades recentment promulgada per a prohibir els drons a Hong Kong el 30 de juny i l’1 de juliol.

Cerimònia sense protestes

En comparació amb anys anteriors, quan desenes de milers de hongkonguesos sortien als carrers cada 1 de juliol en una marxa anual per a cantar consignes a favor de la democràcia i expressar les seves queixes al govern, enguany no hi ha hagut senyals d’activisme.

A principis d’aquesta setmana, el grup polític Lliga de Socialdemòcrates, un dels grups prodemocràcia que queden a Hong Kong, va anunciar que no realitzaria cap protesta després que alguns dels seus membres fossin convocats per la policia.

Els periodistes de nombrosos mitjans de comunicació locals i internacionals no han pogut cobrir la cerimònia d’inauguració d’avui, en contrast amb fa 25 anys, quan centenars de reporters de tot el món van assistir al traspàs i es van emportar a casa obsequis com a pel·lícules fotogràfiques i llibres oferts pel govern de Hong Kong.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona