Política

Alsina i Giró es fan seva la inclinació de Junts pel diàleg

Ell el reivindica com a “mitjà legítim” i ella insta el PSOE a seure a negociar amb l’informe Cilevics del Consell d’Europa com a ordre del dia

ERC rebutja obligar-se a vetar el pressupost de l’Estat

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, va afegir-se ahir a les veus de Junts que tornen a preveure asseure’s a la taula de negociació entre governs, tal com recomana l’anomenat informe Cilevics del Consell d’Europa. La institució va constatar la setmana passada, en fer balanç del primer any de l’aprovació en l’Assemblea Parlamentària, que l’Estat no ha pres gairebé cap de les mesures que li reclamava per aturar la repressió contra l’independentisme. “Volem dialogar perquè han passat fets molt greus i la ferida segueix oberta, no ens podem permetre l’operació de màrqueting polític del govern espanyol”, va raonar Alsina, a interpel·lació de Junts al Parlament. La consellera, així, es va fer seva la proposta del president, Pere Aragonès, que la negociació adopti com a “ordre del dia” les recomanacions del citat informe. “Acceptaria el PSOE que la base fos aquesta? Quina és l’alternativa?”, va instar fins i tot, després de proclamar que “l’operación Reencuentro no existeix”.

Alsina, a més, veu “vital“, com ja va proposar el síndic, que es creï una comissió per fer seguiment al Parlament del compliment de l’informe. Segons ella, “no és habitual” que el Consell d’Europa “es vegi obligat“ a fer balanç un any després perquè un informe no es compleix. “No es troba cap equivalent al món de les relacions Catalunya-Espanya”, lamentava, perquè els governs democràtics amb conflictes similars han estat “més valents” per buscar-hi una “resolució democràtica”.

Un altre conseller de Junts, el d’Economia, Jaume Giró, també va reivindicar genèricament al vespre la negociació “ben entesa i ben executada” com una oportunitat més que cal mirar d’aprofitar i un “mitjà legítim” per fer créixer Catalunya. “Tot això sense renunciar a l’horitzó just i merescut de plena sobirania”, va puntualitzar, en un homenatge a un dels seus predecessors, Ramon Trias Fargas. Giró, a més, va reconèixer davant de l’expresident Jordi Pujol el llegat de CDC i es va fer seva la “inclinació pragmàtica” dels seus dirigents.

Pressió de Junts

A banda, també al Parlament, ahir es va aprovar una moció de Junts que insta a crear una altra comissió de seguiment, aquesta sobre l’execució de les infraestructures estatals pressupostades. El text reclama a l’Estat que liquidi “de forma urgent” els imports no executats el 2021 i insta el govern a elaborar, en un termini de tres mesos, una llista d’inversions prioritàries i a exigir a La Moncloa un calendari d’execució en un màxim de quatre anys. Junts pretenia també que ERC es comprometés a votar contra el pressupost de l’Estat del 2023 fins que no liquidi les inversions pendents de l’any passat i aquest, però els republicans s’hi van oposar. “Només ERC decideix el que ha de fer ERC”, deia el diputat Jordi Orobitg, que acusava Junts d’actuar-hi amb “paternalisme”.A la tarda es va aprovar una altra moció d’ERC que veu “imprescindible” que el ministeri garanteixi que allò pressupostat i no executat el 2021 s’executi com a molt tard el 2023. A més, un altre punt insta a exigir a l’Estat un fons de compensació per corregir les pèrdues generades per la “discriminació sistemàtica”, per l’import d’allò no executat des del 2014.

Esther Giménez-Salinas, la nova síndica

El Parlament va votar ahir Esther Giménez-Salinas com a nova síndica de greuges. En un ple específic a la tarda, li van donar suport més de les tres cinquenes parts necessàries: 91 vots a favor per 39 en contra, en votació secreta. L’havien proposada per al càrrec el PSC, ERC i Junts, que sumen 98 diputats. L’exrectora de la URL i exvocal del CGPJ serà la quarta síndica, i la primera dona, i pren el relleu de Rafael Ribó, que ho ha estat 18 anys, els últims tres en funcions. El mandat d’ella serà de sis i no la podran reelegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona