Política

itàlia

Draghi abandona la cimera de l’OTAN per tensions al seu govern

El govern italià afronta problemes pocs mesos abans que arrenqui la campanya electoral de les eleccions generals de la pròxima primavera

El primer ministre italià, Mario Draghi, ha abandonat aquest dimecres la cimera de l’OTAN de Madrid per a tornar a Roma i presidir demà dijous una reunió del Consell de Ministres sobre mesures econòmiques, entre tensions a la seva coalició.

En la segona jornada de la cimera de l’Aliança Atlàntica a la capital espanyola, Itàlia estarà representada pel ministre de Defensa, Lorenzo Guerini, segons han confirmat fonts del govern italià en un comunicat.

El Consell de Ministres està convocat per a analitzar mesures pressupostàries i dirigides a contenir l’escalada dels preus de l’energia.

No obstant això, encara que la nota no al·ludeix a aquests fets, durant l’absència de Draghi, la seva coalició, secundada per gairebé tots els partits de l’hemicicle, ha registrat una sèrie de tensions, procedents en concret dels seus dos principals socis, el Moviment 5 Estrelles (M5S) i la ultradretana Lliga.

D’una banda, el líder del M5S i exprimer ministre, Giuseppe Conte, ha denunciat avui que Draghi li havia criticat durant una conversa telefònica amb el fundador del partit, Beppe Grill.

Preguntat sobre aquest tema a Madrid, Draghi ha assegurat que el seu govern “no corre perill”. “Em sembla sincerament greu que un primer ministre tècnic, investit per nosaltres, s’entremeti en la vida de les forces polítiques que ho secunden”, ha explicat Conte, que, no obstant això, ha insistit en la seva continuïtat “lleial i constructiva” en la coalició.

El primer ministre ha avançat aquest dimecres que ja ha parlat amb Conte i que tornaran a fer-ho demà per a reunir-se “al més aviat possible”.

Altres tensions han arribat de la Lliga de Matteo Salvini, que ha criticat les iniciatives parlamentàries del M5S i del Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), també en la coalició, d’aprovar projectes de llei per a legalitzar el cànnabis i per a donar la nacionalitat als fills d’immigrants que faci cinc anys que estudien al país.

Salvini ha convocat avui als seus diputats i ha denunciat “l’evident voluntat de l’esquerra de fer saltar per l’aire el govern”, atès que és fèrriament contrari a aquests projectes de llei.

El ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, que acaba d’abandonar el M5S provocant una escissió que li ha privat de gairebé la meitat del seu grup parlamentari, ha retret a aquests dos partits la seva actitud.

“Des de fa dies, mentre el govern italià està involucrat en importants cimeres internacionals, no es fa una altra cosa que alimentar tensions amb debats i declaracions surrealistes que amenacen clarament la seva continuïtat”, ha lamentat.

El govern italià travessa aquestes tensions pocs mesos abans que arrenqui la campanya electoral de les eleccions generals de la pròxima primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona