Política

cimera de l’otan

L’OTAN aprova la seva nova estratègia davant els desafiaments per a la dècada vinent

Rússia i la Xina apareixen com a riscos per a la seguretat

Els líders de l’OTAN han aprovat aquest dimecres en la cimera de Madrid el nou Concepte Estratègic de l’Aliança, el document que guiarà les polítiques de l’organització transatlàntica davant els desafiaments i amenaces en la dècada vinent.

“Hem fet costat a un nou Concepte Estratègic. Descriu l’entorn de seguretat que afronta l’Aliança, reafirma els nostres valors i detalla el propòsit clau de l’OTAN i la seva major responsabilitat de garantir la nostra defensa col·lectiva basada en un enfocament de 360 graus”, indica la declaració política que detalla les decisions aprovades pels líders de l’OTAN en la cimera que celebren a Madrid.

El text afegeix que el Concepte Estratègic estableix les tres tasques principals de l’Aliança, en referència a la dissuasió i defensa de l’organització transatlàntica, la prevenció i gestió de crisi, així com la seguretat cooperativa. “En els pròxims anys guiarà el nostre treball en l’esperit de la nostra solidaritat transatlàntica”, recull l’escrit en al·lusió al Concepte Estratègic.

L’anterior Concepte Estratègic de l’OTAN es va aprovar en 2010, quan les relacions amb Rússia eren molt diferents de les actuals, marcades per la invasió d’Ucraïna per part de Moscou.

De fet, el Concepte de 2010 reconeixia a Rússia com un soci estratègic per a l’OTAN. No obstant això, en l’aprovat avui s’assenyala a Rússia com la “més significativa i directa amenaça” per a la seguretat dels aliats i la pau i l’estabilitat en l’àrea euro atlàntica.

Quant a la Xina, en el Concepte Estratègic de 2010 ni tan sols s’esmentava el país asiàtic.

En el de Madrid es destaca que les “ambicions declarades i les polítiques coercitives” de la Xina “desafien” els interessos, seguretat i valors de l’Aliança.

Per a l’OTAN, Moscou “busca establir esferes d’influència i control directe mitjançant la coerció, la subversió, l’agressió i l’annexió”, i utilitza a més “mitjans convencionals, cibernètics i híbrids contra nosaltres i els nostres socis”.

“La seva postura militar coercitiva, la seva retòrica i la seva provada disposició a utilitzar la força per a perseguir els seus objectius polítics soscaven l’ordre internacional basat en normes”, sentència el Concepte Estratègic de Madrid.

D’altra banda, el document alerta que Rússia està “modernitzant les seves forces nuclears i ampliant els seus nous i pertorbadors sistemes de doble capacitat”, i al·ludint a elles per a coaccionar.

“El seu objectiu és desestabilitzar als països de l’est i del sud”, adverteix l’OTAN, que adverteix així mateix dels intents de Moscou d’afectar la llibertat de navegació en l’Alt Nord, la qual cosa constitueix un “repte estratègic”.

L’Aliança deixa clar en qualsevol cas que “no busca la confrontació i no suposa cap amenaça per a la Federació Russa”, i que continuarà “responent a les amenaces i accions hostils de Rússia de forma unida i responsable”.

Per això, l’OTAN reforçarà “significativament” la dissuasió i la defensa de tots els aliats, millorarà du capacitat de resistència enfront de la “coerció russa” i farà costat als seus socis a fi de “contrarestar les ingerències i agressions malignes”.

“A la llum de les seves polítiques i accions hostils, no podem considerar a la Federació Russa com el nostre soci. No obstant això, seguim disposats a mantenir oberts els canals de comunicació amb Moscou per a gestionar i mitigar els riscos, prevenir l’escalada i augmentar la transparència”, indiquen els líders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona