Política

Montilla torna a parlar de reformar la Constitució per frenar l'independentisme

Demana al PSOE "gestos valents" per impulsar un projecte federal i evitar el trencament d'Espanya

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha obert el curs polític instant el PSOE a “fer seu” el model d'Espanya federal que defensen els socialistes catalans i la necessitat d'una reforma Constitucional, com a mesura per frenar l'independentisme i el centralisme espanyol. Segons el president, l'enfrontament entre els dos extrems pot provocar el trencament d'Espanya.

En l'acte que cada any organitza el col·lectiu de militants socialistes Nou cicle a Vilopriu, Montilla ha dit que el PSC no tindrà inconvenients a demanar “gestos i decisions valentes per fer reaccionar un socialisme espanyol que ha de fer seva, de manera més clara, la concepció federal d'Espanya”.

Així, ha tornat a reclamar al PSOE i al govern desplegar les parts de l'Estatut que el Tribunal Constitucional (TC) va desestimar per inconstitucionals, i un model d'Estat federal, que és l'“únic projecte viable” per a Espanya.

És la convicció federal del PSC que obliga aquest partit a ser “molt més exigent amb si mateix i amb el socialisme espanyol”, ha agregat.

Montilla ha emfatitzat que la retallada de l'Estatut no és un “incident menor”. “Tots tenim en major o menor grau aquesta sensació que alguna cosa s'ha trencat i que costarà molt refer-la”, ha dit.

Després de la retallada, “ha arribat l'hora de fer un pas endavant decidit i decisiu per demostrar que el projecte de catalanisme federal és desitjable i viable”, ha postil·lat. Això implica exigir coherència a tots els partits i institucions democràtiques que amb el seu vot afirmatiu van fer possible la reforma de l'Estatut.

Montilla no ha amagat que un Estat federal implica una reforma de la Constitució, i ha deixat clar que el federalisme del PSC no és una “proposta amable, sinó un compromís i una necessitat” recíproca que tenen tant Catalunya com Espanya.

Així, ha indicat que l'única manera de resoldre l'anomenat “problema català” és que l'Estat accepti la “personalitat singular de Catalunya” i n'assumeixi plenament la diversitat.

El problema, ha dit, és que tant a centralistes com els independentistes els interessa que no es “refacin” les relacions entre Catalunya amb la resta d'Espanya, tot i que ha recordat que la majoria de catalans advoquen per la convivència.

“Cal que el terreny compartit entre els que no som separadors ni separatistes s'eixampli, creixi, i s'imposi a les temptacions de la discòrdia civil o de la indiferència resignada”, ha afegit.

“Tot i que estem convençuts que la corda no es trencarà, no podem deixar el discurs en mans dels que tiren dels dos costats, perquè un dia les condicions podrien canviar i la corda es podria trencar”, ha advertit.

Per tot això, Montilla ha emplaçat els seus a treballar durament per aconseguir que el diàleg i no el soroll sigui el que s'imposi en les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya. “Hem d'aconseguir que el discurs constructiu, serè, sensat i exigent domini per sobre del crit inflamat dels qui els va bé pels seus interessos que l'ambient es deteriori més i més”, ha apreciat.

Davant d'aquesta situació, ha dit que el seu partit és, des que va néixer el 1978, un “vehicle d'entesa i de concòrdia”, que passa inevitablement per un model d'Estat federal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona