Política

Junts insta ERC a aprofitar la debilitat política del PSOE

Alsina acusa Sánchez de reactivar el diàleg per “distreure” l’atenció a fora, i Turull diu que la taula ja és morta

Vilalta reconeix que està en un “punt crític”, però hi vol provocar un “punt d’inflexió”

La represa dels contactes entre governs que dimecres van escenificar a La Moncloa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg estatal, Félix Bolaños, continua sent motiu de discrepància entre els socis d’executiu catalans. El secretari general de Junts, Jordi Turull, va instar ahir ERC a “sacsejar i no falcar” el govern espanyol, que veu especialment dèbil després de la recent derrota electoral a Andalusia dels socialistes. En una entrevista a Europa Press, el dirigent avisava que només així es podrà veure si “reaccionen” d’alguna manera, ja que el PSOE no té “cap mena d’interès” a solucionar el conflicte polític a Catalunya i “mai farà res” si té la certesa que se li garanteix igualment l’estabilitat parlamentària. “Si poden optar per la via fàcil, no optaran per la complicada”, resumia, mentre feia una nova crida a fer front comú al Congrés perquè l’independentisme hi guanyi força. “Quan tens un govern de l’Estat amb tanta debilitat pots tenir un efecte no de suma, sinó fins i tot de multiplicar”, subratllava. En aquest sentit, ja avisava que veuria una “oda a la ingenuïtat absoluta” que es donés suport al pressupost general de l’Estat de l’any vinent, vistes a més les pobres xifres d’execució de les inversions promeses.

Turull va ser especialment dur amb la taula de diàleg, que els titulars de Presidència van acordar reprendre si abans es compleixen unes garanties prèvies relacionades amb l’agenda antirepressiva (Cs ja ha entrat una bateria de preguntes al Congrés per indagar en què consisteix aquesta, i quin ordre del dia tindrà la pròxima taula), i va recordar que només s’ha reunit un cop en un any. “Més que plenament vigent, jo diria que és al dipòsit de cadàvers, l’únic que s’ha de decidir és quan se’n certifica la mort”, etzibava. El dirigent de Junts acusava el PSOE de plantejar la mesa només com a “anestèsia al moviment independentista”, quelcom que també venia a dir la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, en una altra entrevista a l’ACN, on recriminava Pedro Sánchez que només la fa servir com a “màrqueting polític” davant les noves “pressions internacionals”. Alsina al·ludia al toc d’alerta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa contra la persecució de l’independentisme que va significar fa un any l’anomenat informe Cilevics, que ha estat ratificat aquesta setmana en fer balanç del pobre compliment. Segons la consellera, “no és coincidència” que alhora tornin les reunions i l’Estat digui de nou que es compromet amb el diàleg, fet que només obeeix a una “operació de distracció” davant la comunitat internacional.

Retrets a Junts

Entretant, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, reconeixia ahir a El Món que la taula de negociació està en un “punt crític” i que no està donant “el resultat esperat”, però es resistia a llançar la tovallola i apostava per generar les condicions per reprendre-la, ja que en cas contrari, avisava, “hi haurà un camí sense sortida”. “És molt difícil negociar amb qui t’està espiant o amb qui està perpetuant la repressió; això és insostenible, cal un punt d’inflexió i nosaltres volem provocar-lo”, proclamava. Vilalta, això sí, també retreia que a vegades ERC troba a faltar “complicitats internes” a Junts, i lamentava la seva “actitud irresponsable” de no haver volgut participar en la negociació entre governs, ja que això ha provocat “debilitat” en la part catalana i li ha posat més fàcil a l’Estat “no comprometre’s”.

LES FRASES

Aquest govern espanyol és dèbil. Lluny de falcar-lo, el que cal fer és que es moguin. Sacsejar-lo i no falcar-lo
Jordi Turull
secretari general de junts
La reunió de Vilagrà i Bolaños no és una coincidència, sinó una operació de distracció per la pressió rebuda del Consell d’Europa
Victòria Alsina
consellera d’acció exterior
L’actitud irresponsable de Junts de ser un espectador passiu a la taula de diàleg ho ha posat fàcil al govern de l’Estat
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc

“Tacticismes electorals” de Sánchez pels Jocs

Alsina ha culpat també Pedro Sánchez i els seus “tacticismes electorals” del fracàs de la candidatura unitària de Catalunya i Aragó als Jocs d’hivern del 2030. “Té por dels mals resultats a l’Aragó després de la derrota a Andalusia”, sosté la consellera, que veu amb “preocupació i frustració” que els interessos partidistes passin al davant de l’aspiració olímpica. En els últims dies, els dirigents espanyols han continuat fugint d’estudi respecte a això, ja que el ministre d’Esports, Miquel Iceta, es va limitar divendres a lamentar que no hi hagi hagut candidatura conjunta perquè “suscitava molta simpatia” a fora. “Vull pensar que la decisió no té a veure amb la política sinó amb el repartiment de proves”, va dir el president del Consell Superior d’Esports, José Manuel Franco, que tampoc tenia res a dir del president de l’Aragó, que va estripar l’acord tècnic assolit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona