Política

memòria històrica

Víctimes del franquisme demanen “empara europea” per a jutjar els seus casos

Denuncien el “model d’impunitat” que existeix a Espanya i que impedeix que s’investiguin els crims franquistes i es jutgin els seus responsables

La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CEAQUA), que agrupa víctimes del franquisme que van denunciar les seves causes a la justícia argentina, ha reclamat aquest dimecres a Brussel·les l’“empara i el suport dels demòcrates europeus” perquè els seus casos puguin judicialitzar-se a Espanya.

Durant una roda de premsa celebrada en el Parlament Europeu, l’advocat de la CEAQUA, Jacinto Lara, ha denunciat el “model d’impunitat” que, al seu judici, existeix a Espanya, ja que, segons ell, l’Estat “es nega al fet que s’enjudiciïn i s’investiguin els crims franquistes” i que es processi als seus suposats autors.

“S’està negant la possibilitat d’oferir un dret fonamental, com és el dret de la tutela judicial efectiva, reconegut per la Constitució i tots els tractats internacionals, a les persones que van sofrir violacions de drets humans durant la dictadura”, ha manifestat.

Per això, Lara ha reclamat canvis per a “revertir”, ha dit, aquesta situació, i que, al seu judici, han de passar per una reforma de l’actual llei de secrets oficials, l’aplicació de la nova norma de memòria democràtica i l’aprovació de la proposició de llei que aspira a esclarir els casos dels bebès robats durant el franquisme, i que actualment ja està en tràmit en el Congrés.

“Volem accedir als drets que ens assisteixen com a víctimes a tots els nivells: veritat, justícia i reparació. Des de fa 46 anys no tenim accés a cap d’aquests drets, i això és per la voluntat política dels governs espanyols”, ha asseverat.

Al costat de Lara, també van acudir al Parlament Europeu altres tres membres de la Coordinadora de Suport a la Querella Argentina, convidats a la Cambra pel grup de treball sobre memòria històrica, integrat, entre altres, pels eurodiputats espanyols Miguel Urbán, de l’Esquerra, i Pernardo Barrena, d’EH Bildu.

Durant la seva intervenció en la roda de premsa, Urbán va esgrimir que el cas d’Espanya és, en la seva opinió, una “anomalia europea” a l’hora d’afrontar els crims perpetrats per la seva dictadura i, en aquest sentit, va demanar a la Comissió Europea un paper més actiu.

“El toc que podria donar-li la Comissió a Espanya podria ser prou gran perquè s’iniciï una reforma que permetés enjudiciar els crims del franquisme”, ha explicat.

A més, Urbán també ha anunciat els seus plans de visitar aquest mateix dimecres, al costat de la delegació de la CEAQUA, la Casa de la Història Europea a Brussel·les, per a demanar als gestors del museu que incloguin més informació sobre el franquisme a Espanya, ja que, segons ell, és un període que “sembla que no va existir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona