Política

Pròxim Orient

El Parlament israelià inicia el procés de dissolució

La Kenésset aprova en una votació preliminar el projecte de llei per finalitzar la legislatura

L’oposició busca endarrerir el procés per formar un govern alternatiu

El Parlament israelià (Kenésset) ha aprovat aquest dimecres amb una votació preliminar el projecte de llei per dissoldre la legislatura. Aquest tràmit inicia el procés però encara queden tres votacions per tancar-lo, mentre l’oposició busca endarrerir-lo per crear un executiu alternatiu que eviti comicis.

En aquesta primera votació preliminar, 110 dels 120 diputats de la Cambra han aprovat la seva dissolució, aplanant el camí per a les eleccions, que serien les cinquenes que celebra Israel en menys de quatre anys.

No obstant això, el projecte de llei ha de passar encara per un comitè que el validi i després haurà de ser votat en tres altres lectures al ple parlamentari. Això podria fer que la votació que dissolgui la legislatura no arribi fins la setmana que ve, probablement el dilluns.

Després de mesos de crisis, el primer ministre, Naftali Benet, i el seu principal soci de govern, Jair Lapid, van anunciar dilluns que donaven per acabada la coalició del “govern del canvi” i que s’encaminaven cap al final de la legislatura, una decisió que aboca a Israel a un nou escenari d’inestabilitat i paràlisi política.

En aquest escenari, el bloc opositor liderat per l’ex-primer ministre Benjamin Netanyahu busca fórmules per aconseguir una majoria mínima per crear un govern alternatiu i intenta convèncer diputats de la coalició, ara com ara sense èxit.

Segons els sondejos, en cas de celebrar-se eleccions –que probablement serien entre finals d’octubre o principis de novembre-, ni el bloc anti Netanyahu ni el favorable a l’excap de govern aconseguirien una majoria clara per formar executiu i el país podria veure’s abocat a una imparable espiral electoral.Aragonès pica l’ullet per al sí

barcelona

Gemma Geis, més a prop de fer el pas per liderar Junts a Girona

GIRONA
VIOLANT CERVERA
CONSELLERA DE DRETS SOCIALS (JUNTS)

“Si trenquem, altres s’oferiran a ERC”

barcelona

300 adhesions a l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació

Una eurodiputada sueca es talla el cabell en suport de les iranianes

estrasburg

Putin reforma la Constitució per consumar l’annexió de les quatre regions ucraïneses

MOSCOU

Brussel·les proposa un límit temporal al preu del gas

Brussel·les

Putin ordena al govern rus apropiar-se de la central nuclear de Zaporíjia

MOSCOU

Alcaldes i candidats de Junts a Tarragona i Terres de l’Ebre demanen que el partit continuï al govern

tarragona