Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE accelera una ofensiva diplomàtica per a deslligar les sancions de la crisi d’aliments

Borrell explica els ministres dels països africans la política comunitària de sancions a Rússia per haver envaït Ucraïna i deixa clar que “no afecten” els aliments

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per als Afers exteriors, Josep Borrell, ha afirmat aquest dilluns que ha enviat cartes a tots els ministres dels països africans per a explicar-los la política de sancions comunitària a Rússia per haver envaït Ucraïna i deixar clar que “no concerneixen” els aliments.

“Estem escoltant les preocupacions d’alguns líders africans sobre les conseqüències de les accions europees. He informat els meus col·legues ministres que he enviat una carta tots els ministres d’Exteriors africans per a detallar com es confeccionen les nostres sancions, com funcionen, a qui afecten, què permeten o què no”, ha indicat Borrell en una roda de premsa al final d’un Consell d’Exteriors de la UE.

Els ministres comunitaris han abordat principalment avui la crisi alimentària que la guerra de Rússia a Ucraïna ha generat, en incrementar els preus de l’energia o els aliments i en mantenir bloquejades les exportacions ucraïneses de cereals, de les quals depenen en gran manera regions com Orient Mitjà o Àfrica.

L’alt representant ha indicat que la UE està disposada també a “estudiar, en cooperació amb l’ONU, alguns casos que podrien ocórrer de sobrereaccions, sobrecompliment o algunes elusions per part d’alguns actors del mercat” a l’hora de comerciar aliments amb Rússia.

“Si Rússia emet un advertiment que és molt perillós navegar en la mar Negra, això incrementa el preu de les assegurances. I Rússia ha posat un impost a les exportacions, per això apuja el preu. Qui ho fa? Rússia, no nosaltres”.

Borrell sí que es va obrir a “estudiar” si les sancions imposades per la UE a Bielorússia abans d’iniciar-se la guerra a Ucraïna, que afecten les seves exportacions de potassa –químic utilitzat en els fertilitzants–, poden afectar la producció d’aliments en altres llocs.

“Ho veurem”, ha dit el polític espanyol, que ha detallat que cal localitzar “problemes concrets, específics, que afectin algú, no el discurs general que les sancions europees són culpables”, i ha assegurat que, “si hi ha un problema, el resoldrem”.

Borrell també ha afirmat que enviaran cartes als bancs explicant les sancions europees, però ha agregat que “no puc evitar que algunes institucions financeres, com va passar amb les sancions financeres a l’Iran (pel seu programa nuclear), decidissin voluntàriament no participar en el comerç. Això és una sobrereacció o sobrecompliment” de les sancions, ha apuntat.

Borrell ha lamentat que s’usin els aliments com a “arma de guerra” i es creï “deliberadament fam en el món per a exercir pressió sobre el món, la UE i Ucraïna”.

El cap de la diplomàcia comunitària es va referir igualment a l’enclavament rus de Kaliningrad i ha deixat clar que Lituània, país limítrof, no està aplicant sancions unilaterals més enllà de les comunitàries. “El trànsit per terra entre Kaliningrad i altres parts de Rússia no s’ha detingut, prohibit o bloquejat”, ha explicat Borrell, qui ha afegit que “continua el trànsit de passatgers i béns que no estiguin sancionats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona