Política

L’independentisme vol una comissió al Congrés per la causa de Rajoy a Andorra

ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, Bildu i el BNG volen que s’investigui si s’ha intentat “coaccionar” autoritats del Principat per tenir informació de polítics catalans

Acreditat en una comissió d’investigació el 2017 al Congrés en què es reconeixia la creació d’una estructura policial per perseguir l’independentisme amb coneixement del Ministeri de l’Interior entre el 2011 i el 2016, la denominada operació Catalunya, sis formacions independentistes a la cambra espanyola, majoritàriament catalanes, van registrar ahir la petició per crear una altra comissió d’investigació sobre la presumpta intromissió en la sobirania d’Andorra de responsables polítics espanyols –l’expresident Mariano Rajoy, dos dels seus ministres –Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, i altres exalts càrrecs més– i també de les operacions dels entramats parapolicials en aquest país.

La petició, que ha estat formulada per ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, Bildu i el BNG, es presenta, com expliciten en l’exposició de motius, després que una jutgessa andorrana admetés a tràmit una querella del 2020 contra aquests protagonistes per una presumpta extorsió, coacció i xantatge que agents de la Policía Nacional espanyola haurien fet a directius de la Banca Privada d’Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de polítics catalans, com ara de la família Pujol; el líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’expresident Artur Mas, o l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, entre d’altres. En l’escrit presentat a la mesa del Congrés, asseguren que “un subjecte de dret internacional com és l’Estat espanyol, membre de la Unió Europea i que oficialment és una democràcia plena” no es pot permetre “sospites d’irregularitats com les exposades i que, presumptament, haurien superat fins i tot el marc jurisdiccional estatal” amb l’objectiu d’acovardir i coaccionar autoritats d’un país sobirà aliè”.

L’objectiu és investigar si hi havia una entramat parapolicial sense control de les institucions i la vinculació amb possibles lobbies de pressió; conèixer les armes, dispositius, gravacions i arxius dels quals disposen els investigats; analitzar les actuacions del Ministeri de l’Interior vinculades a l’operació Catalunya i saber quins membres del govern d’abans i ara ho sabien.

Giró denuncia Alícia Sánchez- Camacho

El conseller d’Economia, Jaume Giró, presentarà la setmana que ve una denúncia davant la fiscalia per la llista que la popular Alícia Sánchez-Camacho va entregar a l’excomissari José Manuel Villarejo perquè l’investigués. Giró considera que els àudios publicats per El Món són d’una “gravetat extrema” i una “vulneració greu dels drets fonamentals”. Giró, a més, assegurava que en el moment que es va registrar la conversa, el 6 de novembre del 2012, no tenia cap càrrec polític i era director de la Fundació La Caixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES