Política

Aràbia Saudita

Rebategen amb el nom de Khaixoggi un tram de carrer al costat de l’Ambaixada d’Aràbia als EUA

L’entorn del periodista assassinat per agents saudites el 2018 critiquen Biden pel seu proper viatge al regne

La promesa del dissident insta el president dels EUA preguntar al príncep hereu on és el cos de la seva parella

L’entorn del periodista Jamal Khaixoggi, assassinat el 2018 a Turquia, ha inaugurat aquest dimecres un carrer amb el seu nom al costat de l’Ambaixada d’Aràbia Saudita a Washington, en un acte durant el qual han criticat el president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, pel seu pròxim viatge a l’Aràbia Saudita.

Així ho han manifestats amics del periodista en l’acte d’homenatge en el qual han rebatejat un tram del carrer on es troba la legació diplomàtica amb el nom de Jamal Khaixoggi.

En un missatge dirigit a Biden, la companya de Khaixoggi, Hatice Cengiz, ha instat el polític demòcrata a preguntar pel parador del cadàver del periodista. “Potser no es mereix un enterrament digne?”, ha preguntat Cengiz, en el missatge que ha llegit davant la premsa.

A més, ha qüestionat a Biden “si deixarà de banda els seus principis” per visitar el regne saudita i reunir-se amb el príncep hereu, Mohamed bin Salman.

La promesa de Khaixoggi li ha demanat que aprofiti el viatge per “preguntar què va passar amb els seus assassins?”. “I també pregunti pels centenars de presoners polítics a presons saudites i les víctimes de la repressió”, ha afegit.

Khaixoggi, que residia als Estats Units, va entrar al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre de 2018 per obtenir la documentació que necessitava per poder casar-se amb Cengiz, però mai va tornar a sortir de l’edifici. I fins ara no s’han trobat rastres de les restes del seu cos.

Riad ha admès que agents saudites van matar el periodista dissident i ha condemnat cinc persones implicades, sense oferir detalls concrets del judici. els Estats Units sosté que Bin Salman va ordenar l’execució.

És per això que Cengiz ha criticat el viatge que emprendrà Biden al juliol a l’Aràbia Saudita per reunir-se amb Bin Salman, al qual ha definit com el “botxí sense cor” que va matar a Khaixoggi.

En l’acte hi ha participat l’activista iemenita i nobel de la Pau Tawakkol Karman, el qual ha lamentat que Biden “ha abandonat el seu compromís de donar suport als drets humans al món”.

“És una vergonya. L’Administració de Biden és una vergonya. Washington hauria de deixar de tenir relacions amb règims dictatorials”, ha denunciat Karman.

El director de l’organització Council on American-Islamic Relations (CAIR), Nihad Awad, ha celebrat que el tram del carrer on se situa la legació diplomàtica saudita es digui a partir d’ara Jamal Khaixoggi, perquè cada vegada que els diplomàtics “donin l’adreça de l’ambaixada, hauran de donar el seu nom”.

La Casa Blanca va anunciar dimarts que Biden viatjarà del 15 al 16 de juliol a l’Aràbia Saudita, principal productor mundial de petroli, en un moment de crisi per la pujada dels preus del combustible a tot el món.

El portaveu del departament d’Estat, Ned Price, va defensar que Washington pot abordar “de manera complementària” la qüestió de les violacions de drets humans a l’Aràbia Saudita i la cooperació amb Riad en matèria de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona