Política

unió europea

Timmermans lamenta l’“addicció” de la UE al cru i el gas russos

Confia que la Unió Europea ja no depengui del gas i el petroli a russos a partir de l’any 2027

El vicepresident de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, ha reconegut aquest dimarts que els països comunitaris han sofert una “addicció” al que va qualificar d’“energia barata” comprada a Rússia, i ha recordat que el pla és que en 2027 la Unió Europea (UE) ja no importi més gas ni petroli d’aquest país.

“Vam ser avariciosos i addictes a l’energia barata”, ha reconegut avui a preguntes d’Efe el polític socialdemòcrata durant una roda de premsa a Viena, on ha participat en l’Austrian World Summit, una cimera de polítics, experts i activistes sobre canvi climàtic.

El creador d’aquest esdeveniment, l’actor Arnold Schwarzenegger, ha acusat la UE durant la inauguració de la cimera d’estar finançant la invasió russa d’Ucraïna amb els milers de milions d’euros que paga pel petroli rus.

Sobre aquest tema, Timmermans ha reconegut que deixar d’importar hidrocarburs russos “és important per a (deixar de) finançar la guerra”, però va matisar que el canvi no pot fer-se “de la nit al dia”. “Hem de moure’ns ràpidament i crec que, a tot tardar en 2027, ja no importarem gens d’energia de Rússia”, ha confiat.

La Comissió Europea ha calculat en el seu programa REPowerUE que per a aconseguir aquest objectiu seran necessari invertir uns 210.000 milions d’euros fins a aquesta data.

“Quan ens allunyem del gas rus, haurem de fer-lo completament, però també hem d’assegurar-nos que no creiem problemes que divideixin a la societat. Això és el que vol (el president rus, Vladimir) Putin”, ha dit.

Timmermans ha demanat també als Estats Units mesures concretes per a impulsar una transició energètica que s’allunyi dels combustibles fòssils.

“Fins que no estiguem tots en el mateix vaixell, no podrem convèncer a tercers països perquè apostin per energies més sostenibles”, ha dit l’alt càrrec comunitari durant un debat al costat de Michael Regan, director de l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona