Política

unió europea

El Parlament Europeu demana reformar els tractats de la UE perquè el Consell adopti decisions per majoria qualificada

Algunes de les resolucions del Consell han de comptar actualment amb un suport unànime de tots els estats membres

El Parlament Europeu ha demanat aquest dijous un canvi en els tractats de la Unió Europea per permetre que les decisions del Consell s’aprovin per majoria qualificada i no per unanimitat.

Amb 355 vots a favor, 154 en contra i 48 abstencions, els eurodiputats del ple d’Estrasburg s’han mostrat partidaris a introduir modificacions en la normativa actual, recollida en l’Acta Única Europea. D’aquesta manera, el Consell –format pels 27 caps de govern dels estats membres– podria prendre decisions en àmbits com les sancions econòmiques sense la necessitat d’atorgar concessions a certs països. En el cas del sisè paquet de sancions a Rússia, per exemple, el Consell va haver de rebaixar les seves ambicions sobre l’embargament del petroli rus pel vet d’Hongria.

En cas que la resolució tirés endavant, el Consell podria adoptar decisions sense arribar a un acord total entre els estats membres. Així, seria suficient que les mesures comptessin amb el suport d’almenys 15 dels 27 països o bé amb el suport d’un grup d’estats que agrupin un 65% o més de la població de la UE.

El resultat de la votació del Parlament Europeu va en la mateixa línia en què es va expressar el mes passat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, qui va obrir la porta a reformar els tractats de la Unió Europea per aconseguir “un millor funcionament de la institució”. “La unanimitat en qüestions clau ha deixat de tenir sentit si volem avançar ràpidament”, va comentar.

També es va expressar en termes similars el primer ministre italià, Mario Draghi, qui va defensar un federalisme “pragmàtic” i “idealista” a la Unió Europea.

Després que el ple d’Estrasburg hagi aprovat la resolució, els caps de govern dels 27 estats membres hauran de decidir si organitzen una convenció al Consell Europeu per donar llum verda a la proposta. En aquest sentit, diversos eurodiputats han demanat que s’abordi aquesta qüestió durant la pròxima cimera, prevista pels dies 23 i 24 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona