Política

ERC recorda els alcaldes republicans a Sant Joan amb Forcadell

Dels quatre alcaldes republicans, només descansen al poble les restes de Ramon Arqués i Joan Mayol

La secció local d’ERC i el grup municipal a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses van organitzar, ahir dimarts, un acte de record dels alcaldes republicans que va tenir el municipi durant la segona república; Vicenç Martin, Josep Mayà, Ramon Arqués i Joan Mayol, així com els regidors que els van acompanyar durant el període. A l’acte, dins de les commemoracions dels 90 anys de la fundació del partit, que van començar l’any passat, hi van ser presents diversos familiars i descendents directes dels batlles republicans i fou apadrinat per la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

Dels quatre alcaldes republicans, només descansen a Sant Joan de les Abadesses les restes dels alcaldes Ramon Arqués i Joan Mayol. Per circumstàncies diverses, les restes mortals dels alcaldes Josep Mayà i Vicenç Martín descansen a Barcelona i a Sant Feliu de Guíxols, respectivament.

El president de la secció local d’ERC i regidor a Sant Joan, Sergi Albrich, i la Directora General d’Agricultura i regidora, Elisenda Guillaumes, van conduir l’acte. I l’expresidenta Forcadell el va cloure tot lloant “la dedicació, les conviccions i la dificultat de governar en ple esclat de la guerra civil espanyola dels alcaldes republicans, considerant-los el punt de partida de l’anhel de llibertat del país. Un anhel majoritari socialment 90 anys després i que cal canalitzar-lo per assolir un país en plenes condicions de justícia social”.

Sergi Albrich va detallar les principals accions dels governs d’ERC de la Segona República, agrupant-los en tres eixos principals “La defensa dels drets socials, la millora de l’economia i la lluita contra la repressió feixista”. Entre les principals iniciatives en va destacar “la millora del clavegueram, la construcció d’una llar municipal, el repartiment de lots educatius per fomentar la puntualitat i el comportament, la voluntat de reduir el deute municipal, la municipalització de la biblioteca, la gestió social i econòmica per l’arribada dels refugiats de guerra, l’emissió de targetes de racionament i l’establiment de sancions dels detractors de la pàtria”. “Uns governs amb gran voluntat de treball però marcats per la inestabilitat de la guerra, atès que les contínues lleves obligaven a abandonar els càrrecs a l’ajuntament per anar al front”.

‘Escrivim el futur amb tinta lila’

Carme Forcadell va presentar el llibre Escrivim el futur amb tinta lila al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses. Correspon al llibre que va escriure durant el seu captiveri a la presó i després que fos condemnada a 4.195 dies de presó per permetre el debat parlamentari sobre la construcció de la República Catalana i per haver llegit la Declaració d’Independència el 27 d’octubre del 2017.

Escrivim el futur amb tinta lila esdevé un relat colpidor on l’autora relata les vivències viscudes i les trajectòries de diverses dones. Un conjunt de dones que les defineix com a delinqüents però víctimes a la vegada. La majoria les considera víctimes perquè provenen d’un entorn social complex que les ha conduït a delinquir per necessitat, sovint havent patit maltractes i vexacions diverses prèviament. I, a l’hora, víctimes per estar tancades a presons pensades per homes on els drets bàsics no estan coberts. El pas de Forcadell i Bassa per la presó ha servit per empoderar les dones i ha contribuït a millorar-ne les condicions d’empresonament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia