Política

ASSUMPCIÓ PUIG

CAP DE LLISTA DE JUNTS PER CATALUNYA A LES MUNICIPALS DE GIRONA L’ANY VINENT

“El segle XXI serà de les ciutats i hem de competir”

Puig ja ha estat proclamada cap de llista a l’alcaldia per Junts, amb l’objectiu d’agafar el relleu de Madrenas, que la va animar a presentar-se

A banda d’una candidatura en què compta amb els regidors però voldria sumar altres independents, situa la sostenibilitat i l’habitatge com a reptes, per fer de la ciutat un motor amb el nou Trueta a l’horitzó

Arquitecta amb arrels
Puig (Girona, 1954) arriba a la candidatura després d’una llarga trajectòria com a arquitecta, però que va començar al carrer de l’Argenteria i vinculada a la confiteria Puig. Assumeix el repte vinculant arrels i modernitat, una fórmula d’èxit que ha funcionat a la ciutat i que ara potser també aplicarà a la llista
Un cop proclamada cap de llista, quins seran els passos següents?
Com a precandidata única, i amb els avals necessaris dels afiliats, ja he estat proclamada candidata a l’alcaldia. Ara hem de començar a treballar per fer la llista.
Ha costat molt aplegar els avals, tot i ser independent de Junts?
No he tingut gaires problemes perquè amb molts dels afiliats ja ens coneixíem, per la meva experiència prèvia i la feina. Vam fer una reunió, amb una vintena d’ells, i preguntes i respostes, i tot endavant.
La renúncia de Baone li va aplanar el camí. Com la veu?
Ser alcaldable és una cosa que t’has de pensar tres vegades, o més. Potser es va precipitar, però si la seva intenció era generar debat intern, que no pateixi, que l’afavorirem i n’hi haurà.
Sobre la futura llista, quins plans hi ha? Primàries, marge d’elecció per part seva, regidors actuals que continuaran?
No està regulat. Però, a banda de la persona que va a davant, la llista crec que és la feina més important per confeccionar el programa. Ho hem de consensuar, parlant amb regidors que vulguin continuar, i com que soc independent, crec que seria interessant que hi hagués altres persones alienes al projecte, amb visions diferents. Moltes persones m’han aplaudit el pas pel fet d’arribar de fora. Serà la meva llista, perquè l’encapçalo, però ha de ser feta entre tothom.
N’ha començat a parlar, amb els regidors?
Ens hem trobat amb alguns d’ells mentre afrontava primàries. Però no hem tingut prou temps encara.
De la seva carta de presentació, a banda dels orígens al Barri Vell, destaca el bagatge com a arquitecta. Vol continuar construint ciutat?
És sumar l’experiència vital d’haver nascut i crescut en un barri on ens coneixíem tots amb la professional dels projectes fets i la dels darrers anys, com a degana, implicada en debats, congressos sobre el futur de les ciutats: sostenibilitat, canvi climàtic, dèficit d’habitatges...
També ha viscut el comerç, des del darrere del taulell de la pastisseria, de petita, fins a la situació present.
Ara mateix tenim franquícies, amb les seves limitacions impersonals, i un comerç de tota la vida que cada vegada està més en recessió. Ha tancat Cal Rei, la Llibreria Geli, que teníem telèfons consecutius i els conec de tota la vida, cerca local. Cal trobar-hi solucions.
Madrenas i el president Puigdemont l’han empès a fer el pas endavant?
Tant l’alcaldessa com el president Puigdemont, al qual conec d’abans que fos alcalde, em van animar. Aquests darrers dies hem estat tots tres molt enfeinats i no n’hem parlat, però en parlarem, sobretot amb l’alcaldessa en aquest darrer any.
Estarà a prop de l’alcaldessa aquests pròxims mesos?
Estarem en contacte pels projectes endegats, com ara el Museu de les Matemàtiques, que em sembla perfecte. Pas a pas.
Girona, diu, ha de ser més motor de la demarcació.
Tenim potencial, però hem de ser motor de transformació de la resta de la demarcació. Catalunya no només és Barcelona: tenim la UdG, el Trueta i podem esdevenir un model per a altres ciutats mitjanes amb molt de talent. El segle XXI serà de les ciutats i hem de competir-hi.
A escala d’infraestructures, i no depèn de l’Ajuntament, cal potenciar el ferrocarril cap al Baix Empordà o la Garrotxa?
És evident que el transport públic ha d’evitar contaminació, i no només a les ciutats, sinó cap a Vic, Manresa o Igualada. La connexió d’alta velocitat amb Barcelona o Figueres ha estat molt positiva, però no és competència nostra.
L’habitatge és un altre repte en què els consistoris no tenen gaires recursos. Vostè, que ve de l’arquitectura, quines receptes veu factibles?
Altres ciutats estan experimentant amb la cessió d’ús de solars, que no seria lloguer social, però és una altra fórmula. Hem de trobar suports per solucionar el problema dels joves i les famílies sense alternativa.
El nou Trueta és el gran projecte del nou mandat?
El nou Trueta ha de ser un pol de regeneració per a tot l’àmbit, i amb afluència de pacients, familiars, estudiants i l’activitat de recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs