Política

cimera de l'otan

L’OTAN creu que la restricció al moviment de tropes prop de Rússia ja no està vigent

Mircea Geoana diu que Rússia ha trencat tots els acords amb l’aliança de seguretat

L’OTAN ja no es considera obligada a un acord de 1997 amb Rússia que limitava l’estacionament permanent de tropes de l’aliança en el centre i l’est d’Europa, segons ha expressat a mitjans de comunicació de Lituània el seu vicesecretari general, Mircea Geoana.

Geoana, que va participar en una trobada de l’Assemblea Parlamentària de l’OTAN a Vílnius, ha declarat a mitjans lituans que en aquesta reunió va dir que “és Rússia la que, sota (el president rus, Vladímir) Putin va sortir de totes les normes i acords, inclòs el signat entre l’aliança i aquest país”.

En al·lusió a les peticions dels països bàltics que hi hagi una major presència militar permanent de l’OTAN en els seus territoris, Geoana ha agregat que va explicar als parlamentaris que “tots els països del flanc est estan demanant la posició més forta possible de l’OTAN. I això és el que farem perquè, com vaig dir, bàsicament Rússia va suspendre les restriccions que ens vam imposar”.

“En realitat Rússia va acabar amb el contingut d’aquest acord. Va prendre decisions, va aconseguir compromisos de no agredir als seus veïns, la qual cosa està fent, i per a consultar regularment amb l’OTAN, la qual cosa no fa”, ha dit Geoana a l’agència bàltica BNS.

L’alt funcionari ha afegit que “la brutalitat de Rússia no coneix límits. Destrueix les vides i els béns de milions d’ucraïnesos. I té conseqüències duradores que amenacen la pau i estabilitat d’Europa i més enllà”.

No obstant això, no ha abordat directament si forces navals occidentals podrien trencar el bloqueig de ports ucraïnesos per a permetre les exportacions de cereals i altres aliments.

“Rússia bloqueja els ports ucraïnesos per a fer xantatge a Ucraïna, a nosaltres i a la resta del món. I hauríem de ser més clars a dir que ells són els perpetradors, mentre que per descomptat intentem trobar solucions, diplomàtiques i creïbles, perquè el gra dels ports ucraïnesos sigui alliberat”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA