Política

Homenatgen a Esponellà cinc represaliats pel franquisme

El Departament de Justícia va lliurar, ahir, els documents de reparació jurídica als familiars de les víctimes

Esponellà va fer un homenatge, ahir, a cinc represaliats pel franquisme, entre els quals el qui va ser alcalde republicà entre el 1936 i el 1939, Joan Almar i Targarona.

L’acte va estar presidit pel director general de Memòria Democràtic, Antoni Font, que va ser l’encarregat de fer entrega dels documents de reparació jurídica als familiars de Joan Almar, però també de Llorenç Canadell i Pla, Joan Bach i Ricart i Josep Capellera i Cabratosa, tots tres regidors de l’Ajuntament d’Esponellà –els dos primers d’ERC i Capellera del PSUC–, i als d’Albert Torrent i Busquets, que va estar relacionat amb el Comitè Antifeixista.

En l’acte també van ser presents l’alcalde d’Esponellà, David Juan, i el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer. Es va fer a Can Vila de Centenys, “la casa on la família Almar havia fet de masovers” i on es va inaugurar un plafó amb informació de cada un dels condemnats i exiliats d’Esponellà, Centenys i Vilert”.

A la localitat hi va haver tres víctimes més que ja van rebre el document de nul·litat l’any 2008 en un acte organitzat pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany, però fins ara no s’havia pogut localitzar els que es van homenatjar ahir. Fa una mica més d’un any, però, l’Ajuntament va rebre notícies de Joan Rodríguez, un familiar de Joan Almar que, “després de fer una tasca d’investigació, va saber que un seu oncle havia passat per Centenys i havia trobat familiars a França”. “A partir de la feina de Rodríguez i també de Rustullet i Galofré amb el seu llibre Repressió franquista al Pla de l’Estany, de l’arxiver Xicu Pardàs i del veí del municipi Jaume Tresseres, vam trobar informació de la resta de familiars dels represaliats i vam decidir fer l’homenatge”, va dir l’alcalde.

LA XIFRA

6.097
peticions
de nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra ha rebut Justícia fins al 2021.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia