Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Rússia obté un pobre resultat militar en tres mesos de guerra

Les forces russes han renunciat a derrocar el govern de Zelenski i centren els esforços a conquerir la regió del Donbass

La invasió d’Ucraïna ha deixat un balanç de més de 3.900 civils morts i 6,5 milions de refugiats

La invasió russa d’Ucraïna ja ha entrat en el quart mes sense que s’hagin assolit els objectius maximalistes que havia expressat en algun moment el president rus, Vladímir Putin. El suposat règim “nazi” de Kíiv continua governant la major part del país i el seu president, Volodímir Zelenski, té la popularitat pels núvols i Rússia malda per controlar la regió del Donbass.

Els tres mesos que fa que va començar la guerra han deixat un rastre sagnant, especialment entre la població civil. Segons dades recollides pel portal de notícies ucraïnès The Kyiv Independent i difoses per la fiscalia del país, els atacs russos a Ucraïna han matat entre 2.500 i 3.000 soldats ucraïnesos i almenys 3.930 civils, entre els quals 234 infants. D’acord amb les dades de l’agència de l’ONU per als refugiats (Acnur), més de 6 milions i mig de persones han fugit del país des del 24 de febrer.

Mentrestant, es continuen revelant informacions sobre les atrocitats comeses per les forces russes. L’assessor de l’alcalde de Mariúpol, sota control de les tropes russes, va informar ahir de la troballa de gairebé 200 cossos en estat de descomposició sota la runa en un dels soterranis de la ciutat portuària. Petró Andriuxtxenko va explicar, en un missatge a Telegram, recollit per l’agència Unian, que “a causa de la negativa de la població local a recollir i embalar els cossos dels morts, el Ministeri de Situacions d’Emergència rus ha abandonat el lloc”.

Zelenski també es va afegir a fer balanç dels tres mesos de guerra i va explicar que durant aquest temps l’exèrcit rus ha disparat contra Ucraïna un total de 2.275 míssils i ha dut a terme més de 3.000 atacs aeris. En un missatge de vídeo, el president ucraïnès va remarcar que “la gran majoria [dels míssils] estaven dirigits a objectius civils”.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va observar, des del fòrum de Davos, que Putin “ha comès un gran error estratègic”, perquè un dels seus objectius en envair Ucraïna era tenir menys OTAN a les fronteres de Rússia i ara hi té més OTAN”.

Moscou, però, no té cap intenció de fer marxa enrere i ahir el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va afirmar que Rússia continuarà l’“operació militar especial” a Ucraïna malgrat l’“ajuda massiva d’Occident” a Kíiv i les sancions contra Moscou. Les forces russes han intensificat l’ofensiva al Donbass i en les darreres hores han destruït escoles i refineries a Lugansk.

La UE aprova 500 milions d’euros més per a armes

El Consell de la Unió Europea va donar llum verd ahir a destinar 500 milions d’euros més per finançar armes perquè Ucraïna es defensi de Rússia, amb la qual cosa s’eleva a un total de 2.000 milions l’ajuda atorgada per aquest concepte a través del Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP). Del total d’aquest pressupost addicional, 490 milions d’euros seran per a equips militars destinats a subministrar “força letal amb finalitats defensives”, i 10 milions més aniran destinats a cobrir la provisió d’equips i subministraments de protecció personal, farmacioles de primers auxilis i combustible.

Sancionen 154 membres de la Cambra dels Lords

Rússia va sancionar ahir 154 legisladors de la Cambra dels Lords del Parlament britànic en resposta a la inclusió de gairebé tot el Senat rus a la llista negra del Regne Unit. Segons el Ministeri d’Afers Estrangers rus, els lords “han contribuït a les sancions contra Rússia” per “destruir l’economia del país”.

Detinguts en absència dos crítics amb Putin

Un periodista i una bloguera russa han estat arrestats en absència a Rússia per haver desacreditat l’actuació de l’exèrcit rus a Ucraïna. Els afectats són Michael Nacke, que viu fora de Rússia i té més de 700.000 subscriptors a la plataforma YouTube, i Verónika Belotserkovskaia, bloguera russa que viu a França.

Kíiv acusa Moscou de robar-li el gra per vendre’l

El govern ucraïnès va acusar ahir Rússia de robar el seu gra i vendre’l a altres països, als quals va demanar que no el comprin. “Rússia roba a Ucraïna el seu gra, el carrega en vaixells i travessa el Bòsfor”, va dir el ministre d’Afers Estrangers, Dmitró Kuleba. La UE acusa Moscou d’usar el cereal com a arma de guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona