Política

itàlia

Antimàfia escorcolla la redacció de la RAI després de l’emissió del programa sobre Falcone

En el reportatge s’aborden possibles vincles entre l’extrema dreta i la màfia en l’assassinat del jutge, l’any 1992

Agents de la Direcció Investigativa Antimàfia (DIA) italiana han registrat avui la redacció del programa d’investigació “Report”, de la cadena pública italiana (RAI), després de l’emissió ahir a la nit d’un reportatge sobre l’assassinat mafiós del jutge Giovanni Falcone el 1992 i en el que s’aborden possibles enllaços de l’extrema dreta i la màfia.

“Report: registre en curs per part de la DIA per mandat de la Fiscalia de Caltanissetta (Sicília, sud) al domicili del corresponsal Paolo Mondani i de la redacció”, va anunciar a les seves xarxes socials Sigfrido Ranucci, presentador i autor del programa. Segons explica el també vicedirector de Rai3, el canal en què s’emet “Report”, “el motiu seria la confiscació de documents relacionats amb la investigació d’ahir a la nit sobre la matança de Capaci en què s’evidenciava la presència de Stefano delle Chiaie, líder de Vanguardia Nacional, al lloc de l’atemptat”. “Els investigadors també busquen documents i testimonis als telèfons mòbils i als ordinadors”, conclou sobre el programa emès en coincidència amb el trentè aniversari de l’assassinat del jutge que va desentranyar el funcionament de la màfia siciliana, Cosa Nostra, i va trencar el mur de silenci que protegia els seus caps.

Falcone va ser assassinat per l’explosió de 500 quilos d’explosius a l’autopista que uneix l’aeroport de Palerm amb la capital siciliana a l’altura de la localitat de Capaci, en un atemptat on també van morir la seva dona, la jutgessa Francesca Morvillo, i tres escortes.

La justícia va condemnar la cúpula de Cosa Nostra liderada per Salvatore “Totó” Riina i l’executor material que va prémer el detonador, Giovanni Brusca, que va sortir fa uns mesos de presó després de 25 anys a la presó, però les famílies de les víctimes demanen que s’aclareixi el paper de membres “obscurs” de l’Estat, atesa la relació existent aleshores entre política i màfia.

La investigació de “Report”, titulada “la bèstia negra”, parla de possibles vincles de la màfia amb l’extrema dreta i de la presència del líder feixista Delle Chiaie al costat d’alguns caps mafiosos a prop del lloc de l’atemptat alguns mesos abans que es cometés.

Al programa s’indica que diversos “penedits” mafiosos van revelar a la justícia la relació del líder de Vanguardia Nacional i la màfia, però que els seus testimonis mai van ser investigats, unes afirmacions “completament infundades”, segons la Fiscalia de Caltanisetta.

La fiscalia ha confirmat el registre, que “no fa referència de cap manera a l’activitat informativa duta a terme per aquest periodista”, i parla d’”una filtració macroscòpica d’informació” judicial, segons mitjans locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona