Política

Tot esperant data per Aragonès

tO ·

La Moncloa situa la cita de Sánchez i el president després del 26 de maig per “complexos” d’ERC

i el juny electoral andalús resta dies

Es vanta de desinflar l’independentisme d’ençà dels ‘piolins’

El Defensor del Poble arxiva el cas Pegasus i vol una reflexió

Pedro Sánchez va exhibir ahir l’obsessió que té per recompondre la relació amb Pere Aragonès i amb ERC: s’enfrontava a una pregunta de la basca Mertxe Aizpurua (EH Bildu) –els portaveus catalans no tenien torn en la sessió de control d’ahir– i ell va consagrar la rèplica a ignorar el soci abertzale i a enviar senyals de fum en to de pau a l’inquilí del Palau de la Generalitat. “El govern d’Espanya està disposat a reunir-se, i en el meu cas amb el president de la Generalitat de Catalunya o amb la taula de diàleg, quan ho consideri la part catalana”, va dir el president a la portaveu nascuda a Usurbil perquè la veu arribés al president català natural de Pineda de Mar. Segons fonts de La Moncloa, si la reunió Sánchez-Aragonès no s’ha fet ja és pels “complexos” d’ERC davant de Junts, i ara no serà imminent: la cita és vista com a punt d’inflexió per refer la confiança malmesa per l’espionatge amb Pegasus, però el president espanyol acudirà abans al Congrés a la compareixença monogràfica sobre escoltes telefòniques el 26 de maig i a partir d’aleshores explorarà les agendes per fixar la cita bilateral, molt condicionada també pel juny electoral a Andalusia.

Si bé era fiscalitzat pels bascos Aizpurua (EH Bildu) i Aitor Esteban (PNB) i per Cuca Gamarra (PP), tots els missatges anaven dedicats a ERC en un dia en què l’independentisme es va carregar de raons per exigir una comissió d’investigació en veure els àudios publicats a El País en què el comissari patriòtic José Manuel Villarejo reivindica ser l’autor d’informes falsos i sense firma contra el procés des del 2012. “Jo he estat víctima també d’intervenció telefònica de Pegasus. Com a president, tota l’empatia als que ho han patit sense autorització judicial”, va dir Sánchez a Esteban com a drecera per estovar els cors republicans. “La confiança a restablir com més aviat millor el diàleg amb les institucions catalanes és total,”, va dir Sánchez a EH Bildu tot confiant que ho sentia ERC.

Andalusia no deixa dies

L’agenda de Sánchez és plena de compromisos des d’ara i fins a finals de juny, ja que el 23 i 24 de maig és al Fòrum de Davos. El problema de desplaçar la cita amb Aragonès al mes de juny és que les eleccions andaluses del 19 de juny imposen una campanya que anirà del 3 al 17 de juny, amb la incomoditat que suposaria per al candidat socialista Juan Espadas conviure amb la fotografia de Sánchez i Aragonès en vigílies electorals.

Tot i l’atapeïda agenda oficial del president, fonts de La Moncloa culpen Aragonès fel fet que l’entrevista no s’hagi celebrat encara. “Si la reunió no s’ha concretat és per la Generalitat. ERC està més centrada en l’expressió del malestar i, per acomplexament davant Junts, està més pendent de Junts que d’altres coses”, opinen. El que l’entorn de Sánchez té clar és que la destitució de Paz Esteban com a cap del CNI està ajudant a refer la relació entre el PSOE i el soci clau per esgotar la legislatura fins al desembre del 2023, i posa com a exemple que ERC “ja no demani el que sap que és un impossible”: l’adeu de la ministra Margarita Robles (Defensa).

De ‘piolins’ a ‘la roja’

Davant el PP, Sánchez va fer un joc de miralls entre el 2017 i el 2022. “La diferència és que el PP enviava piolins i amb nosaltres la selecció espanyola de futbol pot jugar sense cap problema ni polèmica a Catalunya”, va dir tot lligant la caricatura dels policies a bord del Moby Dada i el retorn de la roja el 26 de març. “Amb el PP aproven DUI i amb nosaltres, segons els sondejos, més del 70% de la població a Catalunya no veu prioritària la independència”, es vanta Sánchez de desinflar del dret a decidir.

El defensor del poble, Ángel Gabilondo, al seu torn, va anunciar ahir la culminació en temps rècord –en només tretze dies laborables– de la investigació oberta d’ofici sobre l’activitat del CNI i ho va fer presumint d’haver accedit a “documents classificats” i d’haver verificat que els espies han actuat “conforme a la Constitució i a la llei” i que les ordres judicials “estaven extensament motivades”. Però amb un matís. “Considera desitjable, no obstant, obrir una reflexió sobre la suficiència o insuficiència de control judicial previst”, apunta Gabilondo en nom de la institució. La llei d’interceptació de comunicacions és de l’any 2002, quan el mòbil de moda era el Nokia 6610 i no l’iPhone actual.

LES FRASES

La diferència és que el PP enviava ‘piolins’ i amb nosaltres la selecció espanyola de futbol pot jugar sense problema ni polèmica a Catalunya
Amb el PP aproven DUI i amb nosaltres, segons els sondejos, més del 70% de la població a Catalunya no veu prioritària la independència
Jo he estat víctima també de Pegasus. Tota l’empatia als que ho han patit sense autorització judicial
Pedro Sánchez
president del govern espanyol

L’Audiencia veta la Generalitat

El jutge de l’Audiencia Nacional José Luis Calama ha desestimat la petició de la Generalitat de personar-se com a acusació popular en el cas d’espionatge amb Pegasus a membres del govern espanyol, en no existir segons ell habilitació legislativa específica per a persones jurídiques públiques. La interlocutòria s’agafa a la doctrina del Tribunal Constitucional i el Suprem que diu que el sistema general de la llei d’enjudiciament criminal no ho permet, i descarta igualment que es pugui legitimar en la normativa catalana que invoca la Generalitat. El govern té ara tres dies per presentar recurs de reforma, i cinc si vol que sigui d’apel·lació a la sala penal.

A banda, l’expresident Quim Torra i l’exvicepresident del Parlament Josep Costa, com a afectats pel Catalangate, van presentar ahir una demanda a la sala contenciosa administrativa del Suprem contra Pedro Sánchez i el Consell de Ministres, ja que consideren que tots els organismes possibles responsables del cas “formen part o responen directament” davant La Moncloa. També ahir, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar a RAC1 que l’Ajuntament presentarà denúncia als jutjats per l’espionatge a persones vinculades al consistori, si bé descarta personar-se en la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs