Política

El DUP bloqueja la formació de govern a Irlanda del Nord

El partit unionista boicoteja la constitució de la nova assemblea fins que Boris Johnson no cancel·li el protocol del ‘Brexit’

El Sinn Féin denuncia un “segrest” de la població a canvi d’un “rescat”

Els unionistes del DUP van bloquejar ahir la formació de l’Assemblea de Stormont, com es coneix el Parlament d’Irlanda del Nord, fins que el primer ministre britànic no elimini el protocol del Brexit. En les eleccions regionals de dijous passat, els nacionalistes irlandesos del Sinn Féin es van imposar per primer cop en els cent anys d’història de la regió. Van obtenir 27 parlamentaris, dos més que el DUP, que es va quedar amb 25, d’un total de 90.

Segons els acords de pau del 1998, el govern nord-irlandès ha d’estar compartit per membres de les dues comunitats. El partit més votat nacionalista, el Sinn Féin, va nomenar Michelle O’Neill com a ministra principal. El més votat unionista havia de nomenar un viceprimer ministre, però es va negar a fer-ho. El DUP tampoc no va voler votar un president de la cambra, per la qual cosa no es va poder constituir l’Assemblea. La jornada d’ahir, per tant, va quedar limitada a la firma dels parlamentaris del seu escó. El DUP, que va ser l’únic partit nord-irlandès que va donar suport al Brexit el 2016, ja va sortir del govern el febrer en protesta pel protocol. “Crec que hem d’enviar un missatge molt clar a la UE i al nostre govern perquè sàpiguen que estem decidits a resoldre aquest protocol pel mal que està fent, perquè està soscavant l’estabilitat política, perjudicant els acords que han format la base del progrés polític realitzat a Irlanda del Nord, a la nostra economia i contribuint a la crisi del cost de la vida”, va declarar Sir Jeffrey Donaldson, líder del DUP.

El protocol del Brexit va deixar Irlanda del Nord dins de la unió duanera europea. Era una condició de la UE per salvaguardar els acords de pau a la regió, que no permeten una frontera física a l’illa d’Irlanda. Va ser signat per Johnson el 2019. El protocol va ser una concessió de Johnson per poder tancar un acord del Brexit i així poder guanyar les eleccions britàniques del 2019. El DUP s’hi oposava, però Johnson va sacrificar els unionistes per complir la promesa del Brexit.

Acció unilateral

Des del govern britànic, s’ha filtrat aquesta setmana que Johnson té la intenció d’eliminar el protocol de manera unilateral. Fins i tot, l’advocada general del govern, Suella Braverman, va dir que seria legal fer-ho.

La UE i Irlanda ja han advertit Johnson que això seria trencar una acord internacional que ell mateix va signar. “El DUP segresta vergonyosament la població per l’embolic que van crear amb el Brexit i demanen un rescat a canvi”, va denunciar la vicepresidenta del Sinn Féin, Michelle O’Neill, que el 2016 ja va advertir de les conseqüències del divorci amb la UE.

LES FRASES

El missatge a la UE i al nostre govern és que estem decidits a resoldre aquest protocol
Sir Jeffrey Donaldson
LÍDER DEL PARTIT UNIONISTA DEMOCRÀTIC (dup)
El DUP ha segrestat vergonyosament la població per l’embolic que van crear amb el ‘Brexit’
Michelle O’Neill
VICEPRESIDENTA DEL SINN FÉIN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona