Política

Commoció per la mort per bala d’una periodista a Jenin

Al Jazeera atribueix a l’exèrcit israelià l’assassinat de la reportera palestina durant una operació a Cisjordània

El món àrab plora la pèrdua d’una informadora del conflicte des de fa dues dècades

El fèretre amb el cos sense vida de Shireen Abu Akleh es desplaçava per damunt dels caps de la multitud, que, braços enlaire, cridava a l’uníson: “Lluitarem per Shireen! Lluitarem per Shireen!”. Era mitja tarda i el cadàver de la periodista arribava a les oficines d’Al Jazeera a Ramal·là, capital de Cisjordània, perquè estimats i coneguts l’acomiadessin.

A Abu Akleh l’havien assassinada unes hores abans, mentre cobria la batuda que l’exèrcit israelià practicava al camp de refugiats de Jenin. Un tret li havia desfigurat la cara després de penetrar-li per sota de l’orella, un dels únics punts que tenia al descobert entre el casc i l’armilla antibales, que la identificava com a periodista.

El també periodista palestí Ali Al-Samoudi, que era amb Abu Akleh en el moment de la seva mort i que està estable malgrat haver rebut un tret a l’esquena, va assegurar a la premsa que no hi havia combatents palestins al lloc on van ser atacats i que la intenció de tots dos era únicament enregistrar imatges de la batuda. I hi va afegir: “L’exèrcit israelià ens va disparar sense ni demanar-nos abans que deixéssim de gravar.”

Al Jazeera, el mitjà de comunicació per al qual Abu Akleh cobria el conflicte israelianopalestí des de fa 15 anys, ha atribuït la mort de la periodista a les forces israelianes i ha definit l’acció com “un assassinat a sang freda”, mentre que grups israelians com ara B’Tselem han descartat la hipòtesi reivindicada per les autoritats israelianes segons la qual combatents palestins haurien tirotejat Abu Akleh accidentalment.

La UE ha demanat una investigació i el director adjunt d’Amnistia Internacional a la regió de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, Saleh Higazi, ha denunciat que “el seu assassinat és un recordatori sagnant del sistema mortal amb què Israel bloqueja els palestins”.

Milers de palestins van sortir al carrer per participar en les concentracions commemoratives per la figura d’Abu Akleh, reconeguda reportera nascuda a Jerusalem que feia un parell de dècades que apareixia a les pantalles de milions de ciutadans àrabs, des del Marroc fins a l’Iraq, per explicar les últimes notícies del conflicte que sacseja la Palestina històrica.

La periodista havia cobert les cinc guerres que han tingut lloc a la franja de Gaza entre els anys 2008 i 2021, però ha acabat morint a Cisjordània en un suposat temps de pau, un fet que explica el continu estat de conflicte entre les forces d’ocupació israelianes i la població indígena que resideix als territoris ocupats.

L’exèrcit israelià, que nega l’autoritat dels fets, feia batudes per trobar sospitosos d’atacs terroristes en territori israelià.

“So de Jerusalem”

La cerca tenia lloc en múltiples punts de Cisjordània, a banda del camp de refugiats de Jenin, construït a mitjan segle passat per acollir palestins expulsats de municipis que són visibles des del mateix camp i que queden a dins de l’actual territori israelià. “Aquí la gent està molt trista”, explica des del Líban l’Omar, un palestí resident del camp de refugiats palestins de Bourj el-Barajne, a Beirut. “Per ser honest, jo també ho estic”, hi afegeix. “La gent, aquí i a Palestina, ha batejat Shireen com “el so de Jerusalem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona