Política

Estat francès

Eleccions legislatives

El Partit Comunista francès se suma al programa comú de l’esquerra

Els ecologistes i La França Insubmisa ja van signar un acord aquest dilluns

El PS es divideix entre els partidaris i contraris a pactar amb el partit de Mélenchon

El Partit Comunista de França (PCF) ha aprovat aquest dimarts sumar-se al programa comú de l’esquerra  proposat per Jean-Luc Mélenchon per a les pròximes eleccions legislatives de juny, i al qual aquest dilluns ja s’han adherit els ecologistes. Mentre aquest front d’esquerres continua creixent, augmenta la divisió al Partit Socialista (PS), el gran derrotat a les presidencials.

“Compartim objectius programàtics comuns que constituiran la base d’un programa compartit de govern amb un centenar de propostes”, ha confirmat la direcció comunista en un comunicat.

L’objectiu dels comunistes és salvar els 16 escons que en l’actualitat tenen en l’Assemblea Nacional, un objectiu difícil per separat després que el seu candidat a la Presidència, Fabien Roussel, aconseguís el 2,28% dels vots.

En total, els comunistes presentaran candidats a mig centenar de circumscripcions, han indicat fonts de la negociació.

La França Insubmisa (LFI), el partit de Mélenchon, i els ecologistes d’Europa Ecologia-Els Verds (EELV, per les seves sigles en francès) han signat aquest dilluns un acord que no esmenta l’energia nuclear, que totes dues formacions coincideixen que cal abandonar de manera progressiva. Aquesta omissió s’ha interpretat com una mà tendida al PCF, que aposta per mantenir-la.

Els signants han preferit deixar de costat les seves diferències i apostar pels seus punts d’acord, com oposar-se a la reforma de les pensions que proposa el president, Emmanuel Macron; a pujar el salari mínim als 1.400 euros, o llançar una planificació ecològica.

Amb aquests punts es presentaran a les legislatives amb l’objectiu d’aconseguir una majoria parlamentària que obligui Macron a nomenar Mélenchon primer ministre amb el seu programa social.

Una perspectiva que no auguren ara com ara els sondejos, que a una mica més d’un mes per a la primera volta donen un sòlid avantatge al partit del president, que revalidaria així la seva majoria i podria aplicar el programa amb el qual va guanyar les passades presidencials.

Pel que fa al PS, l’actual direcció del partit considera vital adherir-se al pacte per poder mantenir la seva presència a l’Assemblea Nacional, però aquesta posició contrasta amb la d’antigues figures del socialisme que creuen que la socialdemocràcia no està representada en aquest acord.

L’últim a defensar aquesta postura ha estat l’ex-primer ministre Bernard Cazeneuve, que ha amenaçat amb abandonar el partit si es pactava amb LFI, partit al qual acusa de proximitat amb Rússia i de mantenir postures antieuropees. Abans d’ell ho han fet l’expresident François Hollande i diversos dels seus ministres.

El partit de Mélenchon, que dirigeix les negociacions per crear aquest front d’esquerres, ha donat un ultimàtum al PS fins aquesta nit perquè se sumi al pacte. La formació considera que els socialistes volen mantenir massa pes en termes de circumscripcions electorals després del seu daltabaix a les eleccions presidencials, on la candidata socialista, Anne Hidalgo, va recollir menys del 2% dels vots.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona