Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Els EUA creuen que Rússia farà al maig referèndums per a annexionar-se el Donbass

Els russos organitzarien les consultes a partir de la segona quinzena de maig, segons l’ambaixador estatunidenc davant l’OSCE

Els Estats Units ha advertit aquest dilluns que Rússia pretén orquestrar a mitjan maig uns referèndums per a annexionar al seu territori les províncies de Donetks i Lugansk, a la regió ucraïnesa del Donbass, similars al que va tenir lloc a Crimea en 2014.

“La comunitat internacional ha deixat molt clar que tals referèndums són falsos, amb vots fabricats, i no es consideraran legítims els intents d’annexionar territori ucraïnès. Hem d’actuar amb urgència”, ha dit en roda de premsa Michael Carpenter, ambaixador estatunidenc davant l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).

El diplomàtic nord-americà ha afirmat que Moscou ha modificat els objectius de la invasió d’Ucraïna, que en un inici buscava enderrocar al govern de Kíiv, i ara centra els seus esforços en l’est i sud del país, on pretén “annexionar-se” el Donbass.

En aquest sentit, Carpenter ha assegurat tenir anàlisis “altament creïbles” que apunten al fet que el Kremlin “planeja convocar a mitjan maig referèndums per a unir (Donetsk i Lugansk) a Rússia”, i ho ha comparat amb el que va passar amb la península de Crimea, annexionada a Rússia en 2014.

Amb aquests exercicis, ha alertat, el govern de Vladímir Putin pretén donar “una aparença de legitimitat democràtica” al seu pla. En aquest sentit, Carpenter ha avisat que Moscou ja està substituint als alcaldes de la regió per a “imposar consells populars, essencialment formats per titelles del Kremlin”.

El representant de Washington davant l’OSCE ha explicat que ha fet pública aquest advertiment per a “exposar” les accions de Rússia, i ha reivindicat els esforços d’Occident per a “aïllar diplomàticament” a Moscou.

Així mateix, Carpenter ha assegurat que l’OSCE està “estudiant meticulosament” la situació a Transnístria, una regió separatista de Moldàvia, on la setmana passada es van registrar diverses explosions, que segons Ucraïna podrien ser utilitzades per Rússia com a excusa per a intervenir en la zona.

Putin va ordenar envair Ucraïna el 24 de febrer passat després de reconèixer la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona