Política

Mélenchon capta comunistes i verds per a l’Assemblea

Insubmisos i ecologistes signen un pacte per anar junts a les legislatives franceses d’aquest juny

Troben una fórmula de compromís per salvar les diferències que mantenen sobre la Unió Europea

Els polítics irreconciliables d’ahir, amb programes que semblaven incompatibles, són ara capaços d’entendre’s per anar junts a les legislatives franceses del juny. La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon i Europa Ecologia-Els Verds (EELV) van signar diumenge a la matinada un acord per crear com a coalició la Nova Unió Popular, Ecològica i Social.

Ahir mateix, els insubmisos rebien els màxims responsables del Partit Comunista i del Partit Socialista per ampliar aquesta coalició, a més del més minoritari Nou Partit Anticapitalista. Una entesa sense precedents a l’esquerra francesa, després de cinc dècades en què eren els socialistes els que constituïen el nucli central. I amb el risc de fer esclatar aquesta formació històrica.

De fet, l’objectiu és anunciar l’acord a quatre bandes avui, 3 de maig, aniversari de la victòria del Front Popular en els comicis del 1936, que va portar l’esquerra al poder a França. I, dissabte que ve, fer una convenció a la regió parisenca per presentar les 577 candidatures a totes les circumscripcions, en una demostració de força de Mélenchon respecte al bloc centrista del president reelegit Emmanuel Macron, que s’està retardant en la confecció de les seves llistes, i de la ultradreta Marine Le Pen, que no ha cicatritzat la lluita fratricida amb Éric Zemmour.

“Nosaltres no ens agafarem mai els dits en una sortida d’Europa, en una sortida de l’euro, en una disgregació del projecte europeu”, va afirmar ahir el secretari nacional d’Els Verds, Julien Bayou, respecte a la diferència més gran amb els mélenchonistes partidaris de no respectar tractats europeus, com el que obliga a un dèficit màxim del 3% en els pressupostos. “Haurem de sobrepassar aquests bloquejos i estar preparats per desobeir certes regles europees, i això només es pot fer amb el respecte de l’estat de dret”, es llegeix en el text de l’acord, una fórmula sibil·lina per acontentar les dues parts.

En altres qüestions, els ecologistes s’arrengleren més fàcilment, com en el retorn de la jubilació als 60 anys, un salari mínim de 1.400 euros, congelació de preus per als productes de primera necessitat i el pas cap a una VI República menys presidencialista.

A canvi, han aconseguit atribuir-se dels insubmisos un centenar de circumscripcions de les 577 totals. I aquest no deixava de ser el punt de fricció amb els comunistes, que estan disposats a recular en la seva posició pronuclear per obtenir una cinquantena de circumscripcions.

En aquest sentit, a la seu de La França Insubmisa, prop de la popular estació de l’Est de París, Bayou ja forma part de les negociacions al mateix nivell que els lloctinents de Mélenchon.

LA DATA

07.05.22
Presentació
de les candidatures de la Nova Unió Popular, Ecològica i Social per a les legislatives de juny.

Les negociacions creen tensió dins del Partit Socialista

Vicenç Batalla

A casa dels insubmisos, també hi va anar ahir a la tarda en persona el primer secretari del Partit Socialista (PS), Olivier Faure. Malgrat que divendres havia decidit suspendre les negociacions per les tensions suscitades dins del partit, i després que diumenge encaixés amb Mélenchon en la desfilada parisenca del Primer de Maig. “És una discussió llarga i no tenim calendari prefixat”, va declarar Faure just abans d’entrar, tot i que aquests dies també ha manifestat el seu desig d’arribar a un acord a principis de setmana. El primer secretari del PS ho farà amb el vistiplau donat pel consell nacional i l’executiva. Però amb l’oposició interna, encara que minoritària, dels anomenats “elefants”. És a dir, sobretot de l’expresident francès, François Hollande, i del seu predecessor al capdavant del partit, Jean-Christophe Cambadélis. En canvi, la majoria d’alcaldes socialistes, que governen ja amb mélenchonistes, li donen suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona