Política

Ribó alerta a Brussel·les sobre el Catalangate

El síndic participa en la revisió de l’informe del Consell d’Europa sobre la repressió

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat avui el Consell d’Europa del Catalangate. Ho ha dit durant l’audiència de seguiment a les recomanacions de l’informe sobre la causa de l’1-O aprovada fa gairebé un any per l’Assemblea del Consell d’Europa (CoE).

El síndic també s’ha pronunciat sobre les relacions entre els governs català i espanyol que considera molt deteriorades pel cas d’espionatge. “És difícil que hi hagi confiança mútua en una negociació si una part espia a l’altre”, ha dit Ribó.

A bandede denunciar que Espanya no ha complert pràcticament cap de les recomanacions, Ribó ha lamentat que la taula de diàleg no ha donat “resultats tangibles” fins ara.

Després d’un debat d’hora i mitja, el ponent de l’informe sobre la causa del procés, Boris Cilevics, ha anunciat que revisarà les actuacions que s’hagin fet en i publicarà un informe al juny per determinar si el govern espanyol ha complert les recomanacions. A partir d’aquesta avaluació, el diputat letó ha recordat que l’Assemblea del CoE haurà de decidir si dona continuïtat al seguiment, ja que el seu mandat com a ponent expira al juny.

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va reclamar el juny del 2021 l’alliberament dels líders independentistes empresonats per l’1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica.

Amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, l’Assemblea Parlamentària de l’organització internacional que promou la democràcia, l’estat de dret i els drets humans va donar llum verda a la resolució que també demanava reformar el delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades” i instava el govern espanyol a iniciar un “diàleg obert i constructiu amb totes les forces polítiques de Catalunya”.

També exigia a les autoritats espanyoles que “s’abstinguin d’exigir als polítics catalans presos que reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d’un règim penitenciari més favorable o una possibilitat d’indult”.

D’altra banda, el text reclamava a Espanya que retiri l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O i que no sancioni els “successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts”.

En el debat d’avui, el diputat al Congrés del PSC i membre de l’Assemblea del CoE, Marc Laumà ha criticat Ribó i ha negat que a Espanya s’hagi perseguit els independentistes per les seves opinions. Laumà ha assegurat que el govern espanyol ha actuat d’acord amb les recomanacions de l’informe, tot i que ha puntualitzat que encara tenen temps per aplicar-les. En aquest sentit, ha defensat la voluntat dels socialistes de dialogar amb el Govern. “El més important és que els catalans primer acordem allò que volem ser”, ha remarcat Laumà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona