Política

Turull entrega les 20.000 cartes rebudes a presó

Quatre consellers i la presidenta Forcadell, també ho han fet

L’exconseller Jordi Turull ha lliurat a la Generalitat les més de 20.000 cartes que va rebre a la presó durant els 3 anys que va passar en captiveri. L’acte d’entrega s’ha fet aquesta tarda i la recepció l’ha feta la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Les cartes quedaran dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya, concretament a la Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya.

Turull va rebre milers de cartes, adreçades als centres penitenciaris d’Estremera, Soto del Real i Lledoners, que ha aplegat i conservat en 211 capses d’arxiu. La majoria de les missives es van escriure des de Catalunya, però l’exconseller condemnat per l’1-O també en va rebre d’altres països.

“Les cartes ens han fet viure una presó que no té res a veure amb la presó que han viscut altres presos”, ha declarat Turull, que ha afegit que “per nosaltres han sigut una porta a la llibertat”.

D’entre les cartes que li van arribar de l’estranger, destaquen les arribades des de Bèlgica, com a resultat de la mobilització del nacionalisme flamenc (36,8%). Les cartes arribades des d’Espanya representen el 16,1% del total de les rebudes de fora del Principat (1.621 cartes), el 31,2% del País Valencià i el 28,1% de les Illes Balears.

De la seva banda, la conselelra Garriga ha subratllat que dipositar a l’Arxiu Nacional les cartes personals que Turull va rebre durant els anys de presó “permetrà que les properes generacions puguin tenir-hi accés i puguin conèixer l’impacte que la repressió política de l’estat espanyol ha tingut sobre la societat catalana”.

Tot i això, l’accés de tercers a les cartes serà molt restringit durant anys, atès que la legislació vigent, per a la documentació que conté dades personals sensibles (com són les de caràcter ideològic), estableix un període de reserva de 25 anys des de la mort del productor del document o (si se’n desconeix la data i no és possible escatir-la) de 50 anys des del moment de la seva creació.

Aquest és el cinquè lliurament de documentació que s’aporta a aquesta col·lecció. Amb Turull han fet entrega de missives els xconsellers Carles Mundó, Joaquim Forn i Josep Rull, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia