Política

hongria

La CE activa el procés per congelar els fons a Hongria

Notifica al govern d’extrema dreta que té dos mesos per resoldre les deficiències en matèria de corrupció i contractació pública

Estrena el reglament que condiciona els ajuts a l’estat de dret

La Comissió Europea (CE) va activar ahir el procediment contra Hongria que podria privar el país, governat per l’extrema dreta, dels fons comunitaris. És un pas més, però destacat, en la tensió que enfronta el govern hongarès liderat per Viktor Orbán i la resta de la UE en matèria de drets humans i garanties que la Unió té per fonamentals en un estat de dret. El litigi polític se centra aquí en els processos de contractació pública, la falta de mecanismes per lluitar contra la corrupció, el frau i la falta de transparència i de rendiment de comptes. A causa de la falta d’independència judicial, la CE també té oberta una disputa similar amb un altre estat europeu comandat pels ultraconservadors, Polònia.

La Comissió va enviar ahir a Hongria una “notificació formal” comunicant-li que activa el mecanisme de la Unió Europea amb l’objectiu de protegir el seu propi pressupost davant el “constant fracàs” de Budapest per resoldre una sèrie de “preocupacions greus” durant més de deu anys, segons va confirmar ahir el comissari europeu de Pressupost, Johannes Hahn. “El nostre deure és protegir el pressupost europeu. La Comissió Europea continua examinant tots els estats amb aquest instrument”, va assegurar.

Aquest és el primer cop que la CE fa ús del reglament que, des l’1 de gener del 2021, condiciona la despesa de fons europeus al respecte als principis de l’Estat de dret. Contra aquest reglament van presentar al·legacions els governs d’Hongria i Polònia, en veure’s directament amenaçats, però van perdre perquè la justícia europea el va avalar al febrer.

A Hongria, la CE també hi ha identificat problemes per l’absència de sistemes efectius d’investigació i judici contra la corrupció i el frau. Deficiències que han estat “ignorades any rere any” pel govern d’Orbán. Amb la carta enviada ahir s’obre un procediment que podria durar entre cinc i nou mesos, i culminar amb la suspensió de fons de recuperació per la pandèmia o del pressupost comunitari assignat a Hongria.

Les autoritats hongareses tenen ara dos mesos per respondre a les preocupacions de Brussel·les i proposar solucions. Després, la CE es dona un mes per avaluar les respostes i, si considera que no ho ha resolt, podrà donar una segona oportunitat per plantejar-ne d’altres. Si igualment resulta infructuós el diàleg, la CE pot demanar als estats que determinin la congelació d’algunes partides.

LA DATA

01.01.21
va entrar en vigor el nou reglament, que s’activa ara per primer cop.

LA XIFRA

5
mesos
com a mínim i un màxim de 9 pot durar el procediment que ara ha arrencat fins a la suspensió dels fons.

LA FRASE

La Comissió Europea continua examinant tots els estats amb aquest instrument
Johannes Hahn
COMISSARI EUROPEU DE PRESSUPOST


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia