Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El Kremlin avisa que tallarà el gas a més països si no el paguen en rubles

Gazprom confirma que ha interromput el subministrament a Bulgària i Polònia i avisa els dos països que no retirin gas en trànsit cap a països tercers

Quatre compradors europeus de gas rus ja haurien pagat en rubles, segons fonts properes a la gasista

Rússia ha avisat aquest dimecres que tallarà el subministrament de gas a més països que no acceptin el nou mecanisme de pagament en rubles.

Després d’interrompre els enviaments del seu gas a Polònia i Bulgària, el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha advertit que “a mesura que s’apropi el temps de pagament i si els consumidors rebutgen el nou sistema de pagament, el decret presidencial serà implementat”.

L’empresa gasista Gazprom, controlada per l’Estat rus, ha confirmat avui en un comunicat que ha “suspès per complet el subministre de gas a Bulgargaz (Bulgària) i PGNiG (Polònia) per impagament en rubles”. “Al final del dia hàbil del 26 d’abril, Gazprom Export no ha rebut pagaments per subministraments de gas en abril de Bulgargaz i PGNiG en rubles com estableix el decret del president de la Federació Russa del 31 de març”, ha justificat la companyia.

“Els pagaments pel subministrament de gas a partir de l’1 d’abril s’han de realitzar en rubles utilitzant els nous requisits, sobre els quals es va informar a les contraparts de manera oportuna”, assenyala la companyia.

“En aquest sentit, Gazprom Export va notificar a Bulgargaz i PGNiG la suspensió del subministrament de gas a partir del 27 d’abril fins que es realitzi el pagament d’acord amb el procediment establert pel decret”, afegeix el comunicat.

A més, la gasista ha advertit Bulgària i Polònia, que són “Estats de trànsit” del seu gas cap a altres països, que “en cas de retirada no autoritzada de gas rus dels volums en trànsit cap a països tercers, els subministraments per al trànsit es reduiran en aquest volum”.

Els dos països afectats ja van avançar dimarts que Gazprom els tancaria l’aixeta del gas a partir de dimecres.

La majoria dels països europeus s’han negat a pagar en rubles el gas, però segons Bloomberg, quatre Estats ja han abonat la factura del proveïment en la moneda russa i un total de deu compradors han obert comptes especials en rubles a Gazprombank, segons una font propera a la gasista.

La font citada, que ha demanat l’anonimat, ha apuntat que no es preveuen més talls de gas fins a la segona meitat de maig, quan han d’entrar altres pagaments pel combustible rus en rubles.


El decret del president rus, Vladímir Putin, del 31 de març estableix que a partir d’aquesta data els països “inamistosos” amb Rússia, com Estats Units, Canadà, el Regne Unit i tots els membres de la Unió Europea (UE) paguin el subministrament de gas en rubles.

El mecanisme ideat per Rússia estableix que aquests països considerats hostils han d’obrir un compte especial en la moneda russa i una altra en divisa a Gazprombank.

La idea de Putin és que el banc rus rebi el pagament en la divisa especificada en el contracte de subministrament de gas, l’euro o el dòlar, i després el canviï per rubles al mercat de divises de Moscou, el MICEX, i el dipositi finalment al compte de rubles del comprador.






Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona