Política

conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Erdogan proposa una cimera entre Putin i Zelenski a Turquia

Putin li diu a Erdogan que ja no hi ha combats en Mariúpol

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha proposat aquest dimarts elevar el procés de pau d’Istanbul al nivell de líders per a acollir a Turquia una cimera entre els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Segons la presidència turca, Erdogan ha parlat amb Putín per telèfon avui, unes hores abans que el líder rus es trobés a Moscou amb el secretari general de l’ONU, António Guterres.

Erdogan ha assegurat que mantenir l’“impuls positiu” de les negociacions celebrades a Istanbul entre delegacions dels països enfrontats a la fi de març beneficiaria a totes dues parts i obriria el camí cap a una pau que és d’interès per a tots.

El mandatari turc també ha assenyalat la importància d’un alto el foc a Ucraïna i d’assegurar un funcionament efectiu dels corredors humanitaris, així com evacuacions segures de civils.

Turquia, país membre de l’OTAN, manté una postura neutral respecte de la guerra contra Ucraïna i no s’ha sumat a les sancions occidentals contra Rússia.

D’altra banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha explicat aquest dimarts al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, que ja no hi ha combats en l’“alliberada” ciutat de Mariúpol, en el sud-est d’Ucraïna, en abordar Ankara la complicada situació en l’estratègica urbs portuària de la mar d’Azov, segons ha informat el Kremlin.

El president de Rússia ha assenyalat a Erdogan durant una conversa telefònica “que aquesta ciutat ha estat alliberada i allí no es duen a terme accions de combat”, segons ha indicat la Presidència russa en un comunicat.

Pel que fa als militars ucraïnesos i membres dels batallons nacionalistes tancats en l’acereria Azovstal, Putin ha manifestat a Erdogan, que “les autoritats de Kíiv han d’assumir la seva responsabilitat política i, per motius humanitaris, donar-los l’ordre de deposar les armes”. “Als presoners de guerra se’ls garanteix la vida, assistència mèdica i un tracte d’acord amb les normes de dret internacional”, subratlla la nota del Kremlin.

Els dos mandataris han acordat continuar la coordinació entre els departaments de defensa dels dos països perquè els vaixells turcs surtin de manera segura dels ports de la mar Negra al llarg del corredor humanitari marítim organitzat per la part russa, sempre segons el Kremlin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona