Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Míssils russos sobrevolen a baixa altura la central nuclear de Zaporíjia

Les autoritats ucraïneses alerten que “el terrorisme nuclear de Rússia va en augment”

Rússia busca envoltar les posicions ucraïneses a l’est, segons la intel·ligència britànica

Dos míssils de creuer llançats per les tropes russes han sobrevolat a baixa altura la planta d’nuclear de Zaporíjia, al sud d’Ucraïna, considerada la més gran d’Europa, ha informat aquest dimarts la companyia estatal que la gestiona, Energoatom.

“Avui, a les 6.41 i 6.46, dos míssils de creuer enemics han volat a baixa altura sobre la central nuclear de Zaporíjia en direcció a la ciutat” del mateix nom, segons el comunicat difós per la companyia al seu canal de Telegram.

Els responsables de Energoatom afegeixen que “més tard s’han confirmat explosions causades per míssils de creuer russos a [la ciutat de] Zaporíjia”, situada a pocs quilòmetres de la central nuclear, aclareix el comunicat.

L’empresa ucraïnesa denuncia que els llançaments de míssils evidencien que “el terrorisme nuclear de Rússia va en augment i l’amenaça es fa més evident”.

Energoatom subratlla que Rússia exposa al món sencer al perill d’una nova catàstrofe nuclear 36 anys després de la tragèdia registrada a la també central ucraïnesa de Txernòbil.

“El pas de míssils a baixa altura just per sobre del lloc ZNPP (central nuclear), on es troben set instal·lacions nuclears amb una enorme quantitat de material nuclear, planteja enormes riscos”, ha remarcat la companyia.

“Els míssils poden danyar una o més instal·lacions nuclears, la qual cosa representa una amenaça de catàstrofe atòmica i de radiació per a tothom”, ha subratllat el director general de l’empresa energètica, Petro Kotin.

L’agència local Ukrinform ha informat hores abans de l’impacte de dos míssils a la ciutat de Zaporíjia els danys de la qual estan sent avaluats.

La central nuclear de Zaporíjia és la planta d’energia atòmica més gran d’Europa i es troba entre les tres més grans del món. Va ser capturada per l’exèrcit rus en la nit del 4 de març i encara està sota el seu control.

Els russos mantenen equips pesats i municions a les instal·lacions de la planta nuclear. Segons les autoritats ucraïneses, han literalment transformat la instal·lació en una base militar.

Les mateixes fonts afirmen que els russos terroritzen el personal i a la població de la ciutat satèl·lit de la central.


Pinça a l’est
Les tropes russes estarien intentant envoltar les posicions ucraïneses fortament fortificades a l’est d’Ucraïna, segons l’últim butlletí d’intel·ligència divulgat aquest dimarts pel Regne Unit.

La ciutat de Kreminna ha caigut i es produeixen intensos combats al sud d’Izium. En paral·lel, les forces russes intenten avançar cap a les ciutats d’Slaviansk i Kramatorsk des del nord i l’est, afegeix el comunicat del ministeri de Defensa del Regne Unit.

Les forces ucraïneses han preparat defenses a Zaporíjia de cara a un possible atac des del sud, afegeix la nota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona