Política

Rufián apunta a Robles pel ‘Catalangate’

Adverteix que ERC pot tombar tota l’agenda legislativa de Sánchez

No aclareix el vot al decret de dijous, però diu que el govern espanyol “té 48 hores per donar explicacions”

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha advertit aquest dimarts que el govern espanyol disposa de “48 hores” per donar explicacions pel Catalangate abans de les votacions dels decrets de dijous, que entre altres inclouen el paquet de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna. En roda de premsa al Congrés, Rufián ha reclamat que s’assumeixin responsabilitats en forma de dimissions i explicacions públiques, i ja ha apuntat a la ministra de Defensa –i responsable del CNI-, Margarita Robles, que “si ho sabia ha de dimitir, i si no ha de donar explicacions”. ERC, ha advertit, pot tombar “l’agenda legislativa” del govern espanyol, i “sembla que aquest és l’únic idioma que entén el PSOE”.

Rufián ha advertit que la seva formació considera insuficient constitució de la comissió de secrets oficials, que té caràcter reservat i, per tant, no permet que els seus membres facin públiques les informacions que s’hi aborden.

Un cop més ha reclamat una comissió d’investigació sobre el Catalangate i ha advertit el PSOE que ERC no sucumbirà al “xantatge” davant la possibilitat que els socialistes busquin com a aliat el PP d’Alberto Núñez Feijóo.

“Si al PSOE no li agrada ERC, Bildu, el BNG o Compromís, Més País o Podem, no passa res, que ho digui, perquè té una alternativa que és el PP de Feijóo”, ha dit, però “estic convençut que hi ha molts militants del PSOE, com a mínim a Catalunya, als que no agrada aquesta alternativa”.

En tot cas, Rufián no ha aclarit encara el vot d’ERC al decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra, i ha apuntat que els republicans mantenen l’estratègia de la negociació a Madrid.

“No deixarem de negociar, perquè no negociem amb el PSOE en base a un afecte, sinó que parlem del PSOE sobre drets socials i civils perquè som el contrari. No som responsables de les decisions del PSOE, sinó d’algunes de les seves rectificacions. La negociació és irrenunciable”, ha dit.

JxCat

La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha denunciat que el govern espanyol “vol diluir l’escàndol” del Catalangate i ha reclamat que “s’investigui i es depurin responsabilitats”. En aquest sentit, Nogueras ha exigit en roda de premsa a la cambra baixa una comissió d’investigació al Congrés “amb llum i taquígrafs”. Per contra, la diputada ha opinat que la comissió de secrets oficials, que és a porta tancada, “no arreglarà res”. D’altra banda, sobre la publicació per part de la Casa Reial del patrimoni de Felip VI, Nogueras ha criticat que no s’informés prèviament als partits independentistes mentre que sí es va fer amb altres formacions. “És una humiliació afegida”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona