Política

Junqueras: “L’Estat espanyol no és de fiar però defensem la negociació”

El president d’ERC espera que entre aquest dimarts i dimecres el govern espanyol “comenci a assumir responsabilitats polítiques” pel ‘Catalangate’

Considera “igual de greu” que l’espionatge massiu s’hagi fet amb autorització judicial o no

El president d’ERC, Oriol Junqueras, no ha volgut avançar esdeveniment sobre quina serà la posició del seu partit al Congrés dels Diputats aquest pròxim dijous, quan s’ha de votar el decret d’ajuts per la guerra d’Ucraïna. “Avui i demà és una bona ocasió perquè el govern espanyol iniciï el camí de l’assumpció de responsabilitats polítiques” en el cas de l’espionatge massiu, ha assegurat en una entrevista a TV3 . De fet, Junqueras ha assegurat que segueixen pensant que l’estat espanyol “no és de fiar” i les “decisions que prenen no són de fiar” però al mateix temps ha defensat “el concepte de negociació com a eina útil i imprescindible” per resoldre el conflicte català, perquè entre d’altres coses, “ho demana la comunitat internacional”.

“Com més temps passa el govern sense assumir responsabilitats, més difícil serà reconstruir la confiança”, ha avisat Junqueras, que ha recordat que el govern espanyol pot fer gestos en el consell de ministres i la compareixença al Senat d’aquest dimarts, o al Congrés dels Diputats, dimecres.

De fet, preguntat per quin serà el vot d’ERC al Congrés sobre el decret d’Ucraïna, Junqueras s’ha mostrat prudent: “És impossible decidir avui allò que farem dijous si no sabem què passarà d’aquí a dijous”. “És habitual que els governs espanyols triguin a assumir les seves responsabilitats, però no vol dir que no les acabin assumint” i ha recordat que quan va passar un cas similar a mitjans dels anys 90 va acabar amb la dimissió de Narcís Serra com a vicepresident del govern espanyol després que el govern de l’època “també es va passar 15 dies dient que no assumiria cap responsabilitat i que no havia passat res”.

Junqueras ha reiterat que “no n’hi ha prou” amb les mesures anunciades pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños, diumenge. “És el govern espanyol qui ha d’adoptar mesures per recuperar la confiança malmesa”, ha insistit. A més, ha recordat que des del mateix govern espanyol, la ministra Ione Belarra va admetre aquest dilluns que caldria assumir responsabilitat.

Junqueras s’ha mostrat convençut que part dels ministres “o bé ho han impulsat o bé ho han permès o bé no ho han evitat. Fins i tot hi ha una responsabilitat política en el cas que no ho haguessin evitat perquè no ho haguessin sabut perquè la seva obligació és control els seus serveis secrets i per tant també comporta una assumpció de responsabilitats”. “És greu en tots els casos”, ha assegurat.

“Gravetat immensa, autoritzat o no”

Preguntat per la informació publicada pel diari El país, en què se citen fonts del CNI que admeten els espionatges i amb autorització judicial, Junqueras ha considerat que era un filtració intencionada i que hi hagi autorització judicial de les escoltes o no, “no canvia res”. “Potser ho fa fins i tot més greu perquè un jutge que autoritza espiar uns advocats que treballen amb els seus clients vulnera totes les normes deontològiques possibles”. “És igual de greu que l’espionatge massiu fos ordenat o no”, ha reiterat, tot recordant que l’espionatge “s’ha fet sempre” i que “en aquest cas els han pillat, doncs ja que els han descobert que assumeixin les responsabilitats”, sobretot si es vol reconstruir la confiança que han malmès amb el conjunt de la societat catalana, dels experts internacionals i dels mitjans de comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona