Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia ataca les vies de transport de les armes

Blinken assegura que Moscou ja ha fracassat i que Ucraïna ha assolit l’èxit

El TPI comença a recollir proves de crims

Rússia va dedicar ahir esforços importants a destruir infraestructures ucraïneses i, particularment, les ferroviàries, per mirar de tallar les vies de subministrament d’armes a les forces de Kíiv. L’exèrcit rus va atacar sis subestacions que subministren energia al ferrocarril que van costar la vida a almenys cinc persones, segons les autoritats ucraïneses.

Les accions de Moscou formen part de l’estratègia russa per conquerir la regió del Donbass, un cop ha deixat de banda altres zones del país com ara la mateixa capital. La guerra, que ja fa dos mesos que dura, ha entrat en una mena de batalla de desgast, especialment a l’est del país.

Ni russos ni ucraïnesos renuncien a sortir victoriosos de la guerra i els Estats Units han anunciat que redoblaran el suport militar a Ucraïna. Durant la visita que el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el de Defensa, Lloyd Austin, van fer al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, diumenge a Kíiv, van traslladar al govern d’Ucraïna que Washington ha aprovat 165 milions de dòlars en munició per a aquest país, a més de 300 milions addicionals per comprar més abastiment.

Blinken va oferir una visió prou optimista del curs de la guerra des de l’òptica ucraïnesa en considerar que “Rússia ja ha fracassat i Ucraïna ha assolit l’èxit”. Segons el cap de la diplomàcia nord-americana, l’objectiu de Moscou era privar els ucraïnesos de la seva sobirania i independència i no ho ha aconseguit. Blinken va alertar, però, que Rússia continua amb la seva “brutal” agressió a Ucraïna.

Crida de Kíiv

Més prudent es va mostrar el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, que va advertir que “mentre hi hagi un soldat rus amb un peu en sòl ucraïnès, no n’hi ha prou” per cantar victòria. Kuleba va avisar que si les potències occidentals volen que Ucraïna guanyi la guerra i “aturi Putin a Ucraïna perquè no vagi més enllà a Europa” s’han d’afanyar a proveir d’armes Kíiv.

Mentrestant, el secretari general de l’ONU, António Guterres, es va reunir a Ankara amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que s’ha presentat com a mediador en el conflicte. Tots dos van subratllar la “necessitat urgent” que hi hagi accés als corredors humanitaris per evacuar civils i subministrar ajuda a les comunitats afectades pel conflicte.

El rastre de destrucció i mort que està deixant la invasió russa també ocupa la comunitat internacional, que ja ha començat a fer passos per mirar d’exigir responsabilitats en el futur.

L’oficina del fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, es va sumar ahir a l’equip conjunt format per Lituània, Polònia i Ucraïna, i coordinat per Eurojust, per recollir proves dels presumptes crims de guerra i lesa humanitat que s’estarien cometent en territori ucraïnès des de la invasió russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona