Política

La Moncloa defuig la responsabilitat pel Catalangate

Bolaños només ofereix la constitució de la comissió de secrets oficials

Vilagrà alerta de conseqüències greus si no roden caps

El govern espanyol continua defugint la seva responsabilitat en l’escàndol d’espionatge polític Catalangate. El president Pedro Sánchez encara ni s’ha pronunciat. La reunió entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera Laura Vilagrà d’ahir al matí a la Generalitat no va servir per aplacar la indignació del govern. L’enviat de Sánchez va afirmar que el govern espanyol té “la consciència tranquil·la” i es va limitar a oferir la constitució “de manera immediata” de la comissió de secrets oficials del Congrés, que no s’ha reunit en tres anys pel fre del PP i del PSOE. Bolaños també va posar sobre la taula l’impuls d’un “control intern” del CNI, però en cap cas va parlar d’investigació.

L’oferta de La Moncloa no va convèncer ni de bon tros Vilagrà, que va sortir de la trobada dient que la reunió no havia anat bé i reclamant dimissions: “Si el govern espanyol no es mou, hi haurà conseqüències greus.” Dijous es vota al Congrés el decret llei anticrisi que inclou 16.000 milions d’euros per afrontar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

Vilagrà va parlar del cas més massiu i greu d’espionatge de la democràcia espanyola i va qualificar les explicacions de Bolaños d’“insuficients, vagues, inconcretes i de resultats incerts”. Va advertir que La Moncloa no es pot escudar en els secrets oficials o fer veure que no en sabia res “perquè seria igualment greu i preocupant” i va enumerar una bateria de preguntes que el govern espanyol hauria de respondre: quina investigació concreta proposa; com i quan se’n faran públics els resultats; a quanta gent pot haver afectat el cas; qui va ordenar les escoltes –“no dubtem que el govern espanyol ho sap”–; qui en tenia coneixement; per què les va ordenar; què se n’ha fet, de la informació obtinguda; qui la custodia; qui hi ha tingut accés, i com es garantirà que encara avui no s’està espiant o que l’espionatge no es tornarà a produir en un futur.

La fredor va planar sobre la reunió, mantinguda en una taula allargassada que evidenciava la distància entre les parts. Bolaños, que va assegurar que “comprèn la preocupació i inquietud” de les persones espiades, va voler garantir la “plena disposició” del CNI a “facilitar i col·laborar en les actuacions” que iniciarà el Defensor del Poble per analitzar l’espionatge i la “plena col·laboració del govern amb la justícia” i per “desclassificar documentació per aclarir els fets”.

“Un escàndol d’aquesta magnitud no es pot gestionar de manera cosmètica”, va reblar Vilagrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona