Política

Eleccions presidencials a França

Macron i Le Pen, cara a cara

Els dos aspirants a la presidència francesa s’enfronten en un debat decisiu

L’actual president acusa la candidata ultradretana de dependre del president rus, Vladímir Putin

Els dos candidats a les eleccions presidencials franceses es retroben aquest dimecres cara a cara en un decisiu debat electoral a la televisió francesa, a pocs dies de la segona volta dels comicis, el proper diumenge 24 d’abril.  El debat està organitzat per les dues grans cadenes de televisió del país, la privada TF1 (la de més audiència i la pública France 2, però també l’emeten en directe altres mitjans i el podeu seguir al digital.



Les amistats perilloses
En plena invasió d’Ucraïna per part de Rússia, Macron ha acusat Le Pen de dependre del president rus, Vladímir Putin, i li ha retret que el 2015 va rebre un préstec d’un banc rus que el seu partit, Reagrupament Nacional, encara no ha retornat.

“Vostè va ser una de les primeres responsables polítiques en reconèixer el resultat del referèndum [d’annexió a Rússia] de Crimea. Per què ho va fer? Perquè depèn del poder rus i de Putin”, ha afirmat el president francès.

També ha recriminat a la candidata ultradretana que el seu partit votés al Parlament Europeu en contra de l’acollida de refugiats ucraïnesos i de l’ajuda financera a Kíiv després de la invasió russa.

Le Pen s’ha defensat d’aquestes afirmacions assegurant que es va veure obligada a recórrer al banc First Czech Russian Bank després de no haver aconseguit cap préstec a França.

Macron s’ha negat a retirar les acusacions contra Le Pen i ha insistit que les interferències de Rússia a la campanya de 2017 no van ser “casuals”. “Vostè depèn del poder rus i depèn de Putin”, ha reiterat.


Política europea
D’altra banda, el president ha manifestat la seva confiança “en Europa i en l’eix franco-alemany” que, segons ell, “permetrà avançar en la sobirania europea” davant altres superpotències.

En aquest context, ha denunciat que la seva rival vol treure França de l’euro “però sense dir-ho” i ha alertat que el projecte de Le Pen suposa sortir de la Unió Europea (UE), encara que Le Pen tampoc ho digui clarament.

L’aspirant a la presidència ha respost que “la sobirania no existeix perquè no hi ha una ciutadania europea”. “Vostè vol substituir la sobirania francesa per l’europea i per això posa la bandera d’Europa sota l’Arc de Triomf”.

La candidata de Reagrupament Nacional ha insistit en la seva idea de reformar “profundament” la UE per convertir-la en una aliança de nacions.

A més, ha retret a Brussel·les la ingerència en les decisions nacionals dels seus membres i “la multiplicació de tractats de lliure canvi internacionals” per “permetre la venda de cotxes alemanys sacrificant els [nostres] ramaders”.

En aquest sentit, Macron ha recordat que ell s’ha oposat a la signatura de l’acord amb el Mercosur perquè el considerava lesiu per als productors europeus mentre no s’exigeixin les mateixes normes de producció, en l’àmbit social i mediambiental, als membres d’aquest bloc sud-americà.


Xoc pel poder adquisitiu
A l’inici del debat, els dos candidats han xocat sobre les seves propostes per defensar el poder adquisitiu dels francesos, minvat en els darrers mesos per l’increment dels preus de l’energia i l’impacte de la guerra a Ucraïna.

Le Pen ha defensat les seves propostes d’abaixar “de forma perenne” l’IVA de totes les fonts d’energia del 20 al 5,5%. Segons ella, amb aquesta i altres mesures es podria augmentar l’ingres net de les llars en una mitjana de 150 a 200 euros.

La dirigent ultradretana ha dit que compensaria la pèrdua d’ingressos per la rebaixa fiscal amb una retallada de despeses innecessàries.

L’actual cap d’Estat a defensat les mesures adoptades per bloquejar els preus del gas i l’electricitat, però ha advertit que retallar l’IVA promouria el consum d’energies fòssils que cal “importar”.

Macron ha posat en dubte la sostenibilitat d’una rebaixa tan gran de l’IVA i ha avisat que aquesta mesura beneficiaria també els ciutadans més rics. Per contra, ha reivindicat les mesures adoptades per ajudar els qui necessiten més suport, com el xec per a les famílies amb menys ingressos.

A parer seu, les seves mesures són “dues vegades més efectives” que aquelles que promet Le Pen, ja que creu que aquestes només servirien per incrementar els marges dels intermediaris i no per reduir els preus que paguen els consumidors.

Avantatge de Macron a les enquestes
L’aspirant a la reelecció, el president Emmanuel Macron, surt com a favorit a les enquestes, que li donen fins a 12 punts d’avantatge sobre la candidata de l’ultradretà Reagrupament Nacional, Marine Le Pen.

El debat d’aquesta nit és l’última gran oportunitat de Le Pen, que arriba per tercera vegada a una tercera volta, per intentar invertir aquesta tendència. El programa, que durarà almenys dues hores i mitja, serà en certa mesura una repetició del que ja van protagonitzar tots dos el 2017. L’aleshores guanyador de la segona volta va ser Macron, que va aconseguir el 66,1% dels vots davant el 33,9% de Le Pen.

Aquesta vegada les enquestes preveuen un resultat més ajustat i al final de la primera volta, el passat dia 10, algun sondeig augurava una victòria de l’actual president per només dos punts.

Des d’aleshores les projeccions han tendit a augmentar la diferència entre els dos rivals a favor de Macron. L’institut demoscòpic Opinion Way donava dimarts un 56% d’intenció de vot al president sortint, dos punts més que divendres passat. Per contra, Le Pen ha perdut en el mateix període dos punts, fins al 44%.

Dos periodistes d’aquestes cadenes, Gilles Bouleau i Léa Salamé, són els encarregats de moderar el debat, garantir la igualtat en el temps de paraula i marcar el ritma i el pas d’uns afers a altres, tot això sense intervenir directament en el contingut per evitar qualsevol polèmica sobre el seu paper.

Cada candidat ha designat un assessor que supervisarà que la realització s’ajusta a les regles prèviament establertes, com evitar que surtin en pantalla imatges potencialment perjudicials per als aspirants, com un dels candidats tocant-se el nas mentre parla l’altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona