Política

Rússia llança l’assalt per controlar tot el Donbass

Zelenski promet resistir la nova ofensiva

Les tropes russes causen la mort de set civils a Lviv, on arriben desplaçats d’arreu del país

Mariúpol, en dificultats

Les tropes russes van iniciar finalment ahir l’assalt per controlar tota la regió del Donbass, a l’est d’Ucraïna, segons va assegurar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “La batalla pel Donbass està en marxa”, va anunciar el líder ucraïnès, després d’una jornada d’intensificació de combats a la zona. “No importa quants soldats russos portin cap aquí; lluitarem, ens defensarem”, hi va afegir.

El governador de la regió de Luhansk –que, juntament amb la de Donetsk formen part del Donbass– va confirmar que la situació era un “infern” i que hi havia combats “constants” en algunes ciutats, mentre el cap de gabinet de Zelenski afirmava que la nova ofensiva de l’est marca l’inici de la “segona fase” de la guerra a Ucraïna.

L’operació va tenir lloc el mateix dia que les forces russes causaven les seves primeres víctimes civils –set morts– a Lviv, ciutat de l’oest del país on cerquen protecció els milers de desplaçats que fugen de les zones més castigades pels combats. Segons el governador de Lviv, situada a només 60 km de la frontera amb Polònia, es van produir quatre atacs, tres en un magatzem militar en desús i un altre de “bàrbar” contra un taller de cotxes. La víctima més jove és un home de 30 anys, segons l’alcalde de la ciutat, Andriy Sadoviy.

L’explosió al taller també va causar onze ferits –incloent-hi un nen–i va trencar els vidres d’un hotel on es refugien evacuats d’arreu d’Ucraïna. Segons un recompte oficial, hi va haver almenys 17 morts en bombardejos a diversos punts del país.

El mateix Ministeri de Defensa rus, per la seva banda, va assegurar haver atacat centenars d’objectius militars durant la nit S’haurien destruït 16 instal·lacions militars a les regions de Khàrkiv, Zaporíjjia, Donetsk i Dnipró i al port de Mikolaiv, al sud i a l’est d’Ucraïna. Un altre punt on es concentrava l’atenció ahir és la ciutat portuària de Mariúpol, al sud, assetjada des de fa setmanes pels russos. El ministre ucraïnès de Defensa va admetre ahir que la situació a Mariúpol és “extremament difícil”, però va negar que hagués caigut en mans de l’invasor.

El comandant de la 36a brigada de la marina que defensa la ciutat, Serhiy Volyna, va demanar ajuda al papa en una carta en què explica que dones i nens estan atrapats en una planta metal·lúrgica des d’on resisteixen els atacs. “Així és l’aspecte de l’infern a la terra [...] és hora d’ajuda no només de pregàries. Salveu les nostres vides de les mans satàniques”, diu a la carta.

Intercanvi de captius

Mentrestant, dos britànics capturats a Mariúpol quan lluitaven amb els ucraïnesos van aparèixer ahir a la televisió russa demanant ser intercanviats pel polític Viktor Medvedchuk, aliat ucraïnès de Putin, detingut per les autoritats de Kíiv. Alhora, Medvedchuk apareixia en un vídeo difós pels serveis secrets ucraïnesos en què sol·licitava ser intercanviat pels defensors de Mariúpol i ciutadans que miraven de fugir.

LA FRASE

Així és l’aspecte de l’infern a la Terra. [...] És hora d’ajuda, no només de pregàries
Serhiy Volyna
COMANDANT DE LA BRIGADA UCRAÏNESA QUE DEFENSA MARIÚPOL, EN UNA CARTA AL PAPA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona