Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia ataca amb cinc míssils la ciutat de Lviv

Almenys onze persones han mort en el bombardeig, que ha afectat objectius militars i civils

Continua l’ofensiva al Donbass i s’estreny el setge a Mariúpol

L’exèrcit rus ha atacat aquest dilluns amb cinc míssils la ciutat de Lviv, a l’oest d’Ucraïna, la més propera a la frontera amb Polònia. El bombardeig ha provocat almenys onze morts, entre els quals un menor, segons l’alcalde de la ciutat, Andriv Sadovi.

L’atac s’ha dirigit contra objectius militars ucraïnesos, però ha afectat també objectius civils, entre els quals un taller de pneumàtics, segons han informat les autoritats del país.

L’assessor de l’oficina del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, Mikhailo Podoliak, ha denunciat a través de les xarxes socials els “atacs bàrbars contra ciutats ucraïneses des de l’aire” i el “cinisme” del Kremlin en declarar “a tot el món el seu dret a matar ucraïnesos”.

L’oest d’Ucraïna ha estat fins ara una de les zones més tranquil·les del país des de l’inici de la invasió russa el passat 24 de febrer, ja fa 54 dies. Lviv és un dels principals punts de sortida de refugiats que fugen de la guerra per la seva proximitat a la frontera amb Polònia, a uns 80 quilòmetres.


Ofensiva a l’est
En paral·lel, les tropes russes han intensificat l’ofensiva al Donbass, a l’est d’Ucraïna, i a la ciutat portuària de Mariúpol, a la riba de la mar d’Azov.

Els bombardejos russos contra la ciutat oriental de Khàrkiv han deixat almenys 9 morts i 25 ferits en les últimes hores, segons l’agència Interfax-Ukraine, que cita xifres de l’administració militar regional.

Amb els atacs a aquesta ciutat, la segona en importància del país, l’Exèrcit rus busca reagrupar-se per intentar llançar una gran operació sobre les regions prorusses del Donbass.

A la mateixa regió, però a la comunitat de Derhatxí, els bombardejos han matat dues persones i una altra ha resultat ferida. Els atacs de l’Exèrcit rus han deixat una altra víctima mortal a la ciutat de Zolotxiv, segons l’administració ucraïnesa.

Les autoritats regionals de Lugansk han informat avui de l’inici d’una gran ofensiva per part de Rússia a la zona, que ha començat a la ciutat de Kreminna. Hores després, el governador regional, Serhiy Gaidai, ha informat de la caiguda sota control rus de la ciutat. Gaidai ha precisat que quatre civils han mort quan els atacants russos han “disparat indiscriminadament” contra el seu cotxe.

També s’ha reportat atacs russos en les últimes hores a la ciutat de Kramator i a altres poblacions del Donetsk com Vugledar, Marinka i Gradiv.

A la ciutat de Mariúpol, assetjada gairebé des de l’inici de la invasió russa, la resistència ucraïnesa es concentra a l’est de la ciutat. Diumenge al migdia va expirar un nou ultimàtum de Moscou a les últimes tropes d’Ucraïna a la ciutat perquè es rendeixin. Els soldats ucraïnesos estarien atrinxerats a la factoria siderúrgica d’Azovstal, on també s’hi haurien refugiat milers de civils, segons han afirmat aquest dilluns fonts locals.


Segon dia sense corredors humanitaris
Les autoritats de Kíiv han instat Moscou a obrir un corredor humanitari segur amb Mariúpol, on es creu que hi continuen uns 100.000 civils, una cinquena part del mig milió de residents que tenia a l’inici del setge.

Aquest matí la vice-primera ministra ucraïnesa, Irina Verestxuk, ha informat aquest matí que no hi ha corredors humanitaris perquè no s’han assolit garanties de seguretat de la part russa i ha instat els “líders polítics i militars de la Federació Russa a obrir un corredor humanitari de Mariúpol a Berdiansk”.

Tampoc hi ha hagut acord per fer operatius les vies d’evacuació a altres punts del país, com Berdiansk, Tokmak, Energodar, a la regió ocupada de Kherson i a la de Lugansk.

Avui és el segon dia consecutiu que els ucraïnesos no poden obrir aquests passadissos humanitaris per manca de seguretat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona