Política

guerra a ucraïna

La Fiscalia de la CPI diu que “s’han comès crims” a Ucraïna

El fiscal cap de la Cort Penal Internacional, Karim Khan, diu que “les evidències parlaran per si soles”

El fiscal cap de la Cort Penal Internacional (CPI), Karim Khan, va dir avui que “existeixen motius raonables per a creure que s’han comès crims” a Ucraïna “que entren sota la jurisdicció del tribunal” amb seu a la Haia.

“Les evidències parlaran per si soles. Quan les hàgim mirat, analitzat i verificat, al final uns jutges independents decidiran sobre la solidesa del que trobem”, ha indicat Khan a Ucraïna en una roda de premsa conjunta amb la fiscal general d’aquest país, Iryna Venedíktova.

Khan manté la seva segona visita a Ucraïna des que la Fiscalia de la CPI obrís el passat 2 de març activitats de recopilació de proves per a una recerca.

El fiscal cap del tribunal internacional va explicar que “hi ha una varietat d’accions militars” al país i la seva oficina ha de “separar les que són legals de les quals podrien no ser-ho segons l’Estatut de Roma”, va dir en referència a la carta fundacional de la cort.

Khan ha afegit que “tota persona amb una arma, amb un coet o amb accés a un avió o un míssil té responsabilitats amb les quals complir, com no apuntar a civils o infraestructura civil”.

Khan ha afirmat que té previst mantenir el contacte amb els fiscals d’Ucraïna i continuarà “intentant contactar amb les autoritats de la Federació de Rússia” perquè no té “una altra agenda més enllà del dret”.

Preguntat per si té com a objectiu asseure en el banc dels acusats a alts comandaments militars russos, Khan ha contestat que “cap investigador professional pot començar amb un objectiu, sinó amb evidències”, i que “quan es vegin aquestes evidències, es veurà cap a on porten”.

Respecte a si no seria més convenient establir un tribunal “ad hoc” per a jutjar els crims de guerra comesos a Ucraïna, Khan ha opinat que “molta gent ha tingut bones idees” sobre aquest tema, però que el tribunal amb seu a la Haia “té jurisdicció” i que “123 Estats són part” de la CPI.

D’altra banda, la fiscal general d’Ucraïna ha explicat que abans de la celebració d’un hipotètic judici a la Haia “primer necessitem trobar evidències concretes”, perquè el seu país vol “fer-ho tot sota l’imperi de la llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona