Política

Estat francès

Sarkozy demana el vot per Macron

L’expresident francès trenca el silenci que ha mantingut durant la campanya electoral

L’expresident francès Nicolas Sarkozy ha trencat aquest dimarts el silenci que ha mantingut durant la campanya electoral francesa i ha demanat als electors “de la dreta republicana” el vot per a Emmanuel Macron, que diumenge va passar a la segona volta juntament amb la ultradretana Marine Le Pen.

“Votaré per Emmanuel Macron perquè crec que té l’experiència necessària davant una greu crisi internacional, més complexa que mai, perquè el seu projecte econòmic posa el valor del treball en el centre de totes les seves prioritats, perquè el seu compromís europeu és clar i sense ambigüitat”, va escriure l’antic cap d’Estat liberal en el seu compte de Facebook.

Sarkozy creu que “s’anuncia una nova època” en la qual seran necessaris canvis profunds i en la qual caldrà “sortir dels costums i reflexos partidistes”.

“La fidelitat als valors de la dreta republicana i a la nostra cultura de govern ens ha de portar a respondre a l’anomenada a la unió d’Emmanuel Macron de cara a la seva elecció presidencial. És l’únic en l’actualitat capaç d’actuar”, va afegir l’expresident de França entre 2007 i 2012.

Amb aquesta declaració, Sarkozy abandona el silenci que un sector del seu partit, Els Republicans, li ha recriminat des que la candidata Valérie Pécresse va guanyar les primàries de la formació el mes de desembre passat.

Pécresse, que va ser ministra de Sarkozy, ha buscat durant mesos sense resultats el suport públic de l’antic cap d’Estat, que tot i els seus nombrosos problemes amb la justícia és un dels rostres més coneguts de la dreta liberal francesa on té encara un ampli i fidel grup d’admiradors.

En la publicació de la xarxa social, alguns comentaris retreien a Sarkozy la seva tardana intervenció i la seva absència en la campanya electoral.

En la primera volta d’aquests comicis Pécresse només va obtenir el 4,8% dels vots, per sota del 5% necessari perquè l’Estat reemborsi al seu partit les despeses de campanya, d’uns set milions d’euros.

Aquesta situació ha portat a la candidata a fer una crida als seus electors perquè facin donacions que ajudin a evitar la fallida d’una de les formacions tradicionals de govern de França.

Després de conèixer els resultats del diumenge, Pécresse va dir públicament que votarà a Macron en la segona volta enfront de la ultradreta de Le Pen.

Però el seu partit s’ha limitat a sol·licitar als seus electors que no donin el seu sufragi a la líder ultradretana, la mateixa posició que defensa el líder de l’esquerra radical, Jean-Luc Mélénchon, que es va quedar a les portes de la segona volta amb un 22% dels vots.

Cap d’aquests dos partits han demanat explícitament el vot per a Macron, que va aconseguir el 27,8% dels vots el diumenge, davant el 23,1% de Le Pen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries