Política

frança

Dues realitats diferents de París

El popular districte XIX s’inclina per Mélenchon i, en la segona volta, per votar Macron o en blanc

Al benestant districte XVI hi ha macronistes convençuts, però també electors que amaguen, de manera prou eloqüent, el sentit del seu vot

Abans dels resultats de la nit, vam anar a fer la nostra particular enquesta a peu d’urna a París, encara que no fos representativa més enllà de l’estat d’ànim del moment. I, a més, a la capital, Marine Le Pen, gran rival del president sortint, Emmanuel Macron, no és on rep més suports. Però sí que era interessant contrastar dues zones socialment diferents.

Primer, vam ser al cosmopolita districte XIX, al col·legi electoral d’una escola infantil a prop de la plaça de Stalingrad. Un barri on es barreja classe mitjana i població d’orígens diversos. De seguida, s’intueix un vot majoritàriament d’esquerres, i especialment pel candidat insubmís Jean-Luc Mélenchon, i un vot per defecte per Macron en la segona volta i, fins i tot, en blanc.

“Serà una decepció si la Unió Popular no es qualifica aquest vespre, per a mi i per al meu fill”, ens explica en Lucien, que porta el seu nen en bicicleta alhora que comenta la jornada amb en Thierry, que aprofita per fumar una cigarreta electrònica. “Em fa més por ara que el 2017 que guanyi Le Pen, però no es tracta de tornar a votar Macron”, avisa en Thierry. “Jo votaré en blanc, no m’interessa cap dels dos”, confessa.

L’actitud no és la mateixa per part de la Vanessa i l’Eva. La primera va acompanyada de tota la seva família, amb la canalla, i reconeix que ha votat un candidat per defecte. I si es produeix un altre duel Macron-Le Pen? “Votaré en tot cas per eliminar-ne un dels dos.” L’Eva, més jove, ha preferit optar per un candidat dels minoritaris. “Encara que el programa em convencia, no podia votar per un altre dels candidats a causa de la seva personalitat”, admet, i hi afegeix que donarà suport a Macron en la segona volta. “Si surt Le Pen, me’n vaig de França!”, s’exclama.

Amb el seu carretó d’anar a comprar del mercat del costat, la Fatima, amb un mocador al cap, sí que diu que s’identifica amb el candidat que ha escollit i, igualment, afirma que es desplaçarà en la segona volta per votar per eliminació i, se sobreentén, perquè no venci Le Pen.

A l’altra banda de París, al col·legi electoral de l’ajuntament del districte XVI, el més conservador, hi ha un important vot convençut per Macron. És el cas d’en Charles i en Pascal, de mitjana edat, que a mesura que avança el qüestionari és evident que han optat pel president sortint, perquè, en la segona volta, el votaran per convicció. “És la persona més preparada per dirigir el país en temps de crisi, i ja ho ha demostrat en el passat”, ens diu en Charles. “Era aquesta la pregunta, oi?”, somriu en Pascal quan queda clara la seva adhesió macronista.

En el cas d’una dona de més edat, la Cathérine, en canvi, el seu vot ha estat per defecte i no és segur que hi torni en la segona volta. “Ja veurem quins són els resultats, però és inquietant”, no s’està de dir, expressant un malestar transversal. En aquest col·legi electoral, dues persones no ens volen contestar i ens llancen un taxatiu “no”. Si fins ara no havíem trobat votants de Le Pen, potser són aquests.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom