Política

Von der Leyen promet a Zelenski accelerar l’examen de la candidatura d’Ucraïna a la UE

La presidenta de la CE i Josep Borrell visiten una fossa comuna a Butxa

Els dos representants comunitaris anuncien una ajuda de 500 milions d’euros per “comprar armes” i el retorn de l’ambaixador de la UE a Kíiv

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, ha promès aquest divendres al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que la seva institució elaborarà l’informe sobre la candidatura per al procés d’adhesió del seu país a la Unió Europea (UE) “en setmanes”, una vegada respongui a les preguntes de l’informe que ella mateix li ha lliurat en mà.

“Aquest és un pas important per arribar a la UE”, ha dit Von der Leyen a Zelenski quan ha lliurat el sobre amb el document en una roda de premsa conjunta al Palau Presidencial a Kíiv. “Aquí comença el teu camí cap a la UE”, ha emfatitzat.

En aquest sentit, la política alemanya ha garantit al president ucraïnès que el seu examen per part de Brussel·les “no serà, com sempre, qüestió d’anys sinó de setmanes”.

De la seva banda, Zelenski ha assegurat que el seu govern respondrà a les preguntes de la Comissió “el més aviat possible”.

La CE va rebre a la cimera del Consell Europeu celebrada el passat 10 i 11 de març el mandat d’elaborar un informe sobre si Ucraïna, i també Geòrgia i Moldàvia, compleixen els criteris d’adhesió.

Aquests criteris que ha de validar l’informe previ a la concessió de l’estatus de país candidat passen pel respecte als valors fonamentals de la UE, l’existència d’institucions que garanteixin la democràcia i una economia de mercat.

Des que Zelenzki va signar el passat 28 de febrer la carta on sol·licita a Brussel·les a la UE fins que s’ha posat en marxa la maquinària comunitària han passat només set dies, tot un rècord si es compara amb l’experiència dels Balcans Occidentals, que en el millor dels casos van esperar mesos abans que arrenqués el mecanisme després de la seva sol·licitud.


Condemna europea de l’atac a Kramatorsk
La presidenta de l’executiu comunitari ha condemnat la massacre perpetrada aquest divendres a Kramatorsk, a l’est del país. “L’atac amb míssils d’aquest matí a una estació de tren feta servir per a l’evacuació de civils a Ucraïna és menyspreable”, ha dit Des de Kíiv, on ha viatjat amb l’Alt Representant d’Exteriors de la UE, Josep Borrell. “Els meus pensaments estan amb els familiars de les víctimes”, ha afegit en un missatge a les xarxes socials.

Borrell també ha condemnat l’agressió “indiscriminada” i ha expressat que ha estat “un altre intent de tancar les vies d’escapament als qui fugen d’una guerra injustificada i que causa patiment humà”.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha subratllat “l’horror” de l’atac amb míssils per part de Moscou i ha apuntat que “cal actuar”. “Més sancions a Rússia i més armes a Ucraïna estan en camí”, ha anunciat. El president del Consell Europeu ha constatat que Rússia està “intensificant” les seves operacions.

Desolació a Butxa

Agències

Von der Leyen i l’alt representant de la UE per a la Política Exterior i de Defensa, Josep Borrell, han visitat aquest divendres la ciutat de Butxa, després que a principis d’aquesta setmana es coneguessin les matances indiscriminades de civils ucraïnesos per part suposadament de les tropes russes.

“Hem vist tota la fredor de l’Exèrcit de Putin. Hem vist la imprudència i el cor fred que ells han tingut en ocupar aquesta ciutat. Hem vist la humanitat feta miques a Butxa”, ha dit Von der Leyen després de visitar una fossa comuna de civils assassinats durant l’ocupació russa de la ciutat, propera a Kíiv.

La presidenta de la CE, Borrell i el primer ministre d’Eslovàquia, Eduard Heger, han visitat el pati de l’església de Sant Andreu Apòstol, on hi havia uns catorze cossos en bosses de plàstic que han estat exhumades.

“Hem de defensar la frontera amb Europa, la humanitat i la democràcia, i per això som aquí, amb Ucraïna”, ha proclamat la cap de l’executiu comunitari.

Borrell ha assegurat que la UE donarà suport al fiscal general d’Ucraïna per investigar possibles crims de guerra. “No hi pot haver impunitat”, ha dit l’alt representant.

El cap de la diplomàcia europea i la presidenta de la CE han anunciat aquest divendres a Kíiv que la UE donarà 500 milions d’euros més del Fons Europeu de Pau a l’exèrcit ucraïnès per “comprar armes”.

També han confirmat que l’ambaixador europeu tornarà a Kíiv per facilitar la comunicació “directa” amb el govern ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona