Política

La UE declara persones no grates a 19 diplomàtics russos

Els afectats formen part de la Missió Permanent de la Federació Russa davant la UE

La Unió Europea (UE) ha declarat aquest dimarts persones no grates a 19 membres de la Missió Permanent de la Federació Russa davant la UE a Brussel·les per realitzar “activitats contràries” al seu estatus diplomàtic i els exigirà que abandonin Bèlgica.

La decisió ha estat adoptada per l’alt representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell, que l’havia avançat aquesta tarda, encara que sense precisar el nombre d’afectats, en una compareixença conjunta amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, per a anunciar un cinquè paquet de sancions contra Rússia pel desenvolupament de la guerra a Ucraïna.

La Unió Europea actua “en resposta a les accions il·legals i pertorbadores” dels membres designats de la Missió Russa contra els interessos i la seguretat de la UE i els seus estats membres” i que violen la Convenció de Viena de 1961 sobre relacions diplomàtiques, ha informat el portaveu principal d’Afers exteriors de la Comissió Europea, Peter Stano. Per això, es revocaran els privilegis i immunitats dels ciutadans russos interessats i se’ls exigirà que abandonin el territori belga, ha afegit el portaveu.

En aquest sentit, el secretari general del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), Stefano Sannino, ha citat aquesta tarda a l’ambaixador de la Federació Russa davant la Unió Europea, Vladímir Chizhov, per a informar-lo sobre aquesta decisió, que es produeix en un moment en què “augmenten els informes sobre les atrocitats comeses per les forces armades de Rússia en diverses ciutats ucraïneses ocupades que ara han estat alliberades, en particular Butxa”.

En la seva compareixença conjunta d’avui, Borrell i Von der Leyen han proposat un cinquè paquet de sancions a Moscou per la invasió d’Ucraïna, que inclou la prohibició d’importar carbó de Rússia i les transaccions amb quatre bancs d’aquest país, així com el cessament d’unes certes exportacions europees de tecnologia, fusta, marisc o licors.

Les sancions que estan sobre la taula inclouen també ampliar la llista de restriccions a “dotzenes de persones de la política, el sector empresarial i dedicades a activitats de propaganda, i també més entitats dels sectors financer, militar, industrial i de transport”, ha indicat Borrell.

En els quatre paquets contra Moscou aprovats per la UE des de l’inici de la guerra s’ha sancionat a polítics i oligarques, congelat actius del banc central, exclòs a bona part del sistema financer rus del sistema de transaccions internacionals, tancat l’espai aeri a aeronaus russes i bloquejat plataformes de propaganda del Kremlin, entre altres.

Abans de conèixer-se la nova proposta de sancions, Von der Leyen i Borrell havien anunciat que viatjaran aquesta setmana a Kíev, per primera vegada des de l’inici de la invasió russa fa més d’un mes, per a reunir-se amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona