Política

L’OTAN demana jutjar els responsables dels assassinats de civils a Ucraïna

Stoltenberg tem que les forces russes iniciïn una ofensiva per controlar tot el Donbass

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dimarts que assassinar civils és un “crim de guerra” i ha demanat que tots els responsables de matances com la de Butxa, als voltants de Kíiv, siguin portats davant la justícia.

“Fixar com a objectiu i assassinar civils és un crim de guerra. Tots els fets han d’establir-se i tots aquells responsables per aquestes atrocitats han de ser portats davant la justícia”, ha declarat el polític noruec en una roda de premsa prèvia a la reunió de ministres d’Exteriors de l’OTAN, que se celebrarà el dimecres i dijous a Brussel·les.

Així mateix, Stoltenberg ha assegurat que l’Aliança espera que Rússia dugui a terme una nova ofensiva en l’est i sud d’Ucraïna per a intentar conquistar tot el Donbass, en l’est de l’antiga república soviètica.

“En les pròximes setmanes, esperem un impuls addicional de Rússia en l’est i sud d’Ucraïna, per a intentar prendre tot el Donbass i crear una connexió per terra amb la Crimea ocupada”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha destacat que l’Aliança veu ara un moviment “significatiu” de tropes russes que s’allunyen de Kíiv per a “reagrupar-se, rearmar-se i reproveir-se”. “Canvien el seu focus cap a l’est”, va exposar, i va afegir que es tracta d’una fase “crucial” de la guerra.

Stoltenberg ha explicat que els aliats estan decidits a proporcionar més suport a Ucraïna, incloses armes antitancs, sistemes de defensa aèria i “altres equipaments” “Estem veient ara una nova fase de la guerra perquè Rússia està retirant-se no sols de Kíiv, sinó també de la major part del nord i reduint de manera significativa la seva presència allí, perquè van fracassar. El president (de Rússia, Vladímir) Putin no va aconseguir els objectius que va fixar per a aquesta operació militar”, ha constatat.

El secretari general de l’OTAN ha especificat que el propòsit de Putin era controlar Kíiv “en dies”, però ha evidenciat que han passat ja diverses setmanes des de l’inici de la invasió russa el 24 de febrer i “encara no ha aconseguit prendre Kíiv i moltes altres ciutats del nord”.

“El que esperem és una nova ofensiva russa molt concentrada en el Donbass per a intentar ocupar tot. (...) Aquesta concentració militar portarà un temps, algunes setmanes, però després d’això, temem que podem veure una gran ofensiva russa en el Donbass.

Quant a la matança de civils en Butxa, Stoltenberg ha constatat que tots “hem vist les horribles imatges de civils assassinats en Butxa i altres llocs, controlats per l’exèrcit rus fins fa uns pocs dies”.

“Tenim informació de moltes fonts diferents i també de fonts obertes, de mitjans de comunicació, de satèl·lits comercials, i tots estan contant la mateixa història: que hi ha hagut atrocitats brutals comeses en molts llocs diferents a Ucraïna i que han tingut lloc durant un període en el qual Rússia controlava aquests territoris”, ha asseverat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona