Política

Reaccions contraposades als territoris afectats

No tots a l’Alt Pirineu i Aran veuen clara la consulta, però agraeixen decidir

Divisió a la resta; els consells, d’acord

L’anunci de la doble consulta va generar ahir tot tipus de reaccions contraposades al territori afectat. D’entrada, els presidents dels consells comarcals del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès valoren positivament la decisió del govern de fer dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs, perquè ha “escoltat” la demanda del territori. “Al final han entès que formem part del Pirineu i que aquí passaran coses”, deia, des del Berguedà, Josep Lara, que veu comprensible que les preguntes difereixin: “A les comarques directament més afectades és lògic que se’ls demani o no.” Des del Solsonès, Sara Alarcón creu que és una “bona fórmula per encabir-hi tothom” i també considera que la doble pregunta és adequada, ja que el govern ja els va informar que al Solsonès no tindrien lloc els Jocs directament, sinó que només hi hauria entrenaments o activitats complementàries. “Per tant, hi ha una coherència en les preguntes”, admetia. “Contents perquè el govern ha passat de no tenir en compte els tres territoris a generar una pregunta per a nosaltres i, per tant, vol dir que ens té en compte”, deia Joaquim Colomer des del Consell del Ripollès.

Segons l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, poder ser consultats i poder votar sempre és positiu. “El Ripollès com a comarca pirinenca ha de poder decidir la seva implicació en un projecte olímpic que pot ser un impulsor de la marca Pirineu a escala internacional i alhora accelerar infraestructures al servei de la població de la comarca i del Pirineu”, afirmava, fent referència a aspectes com la línia R3 del tren, la fibra òptica, el 5G i el 6G, l’habitatge social a partir de les viles olímpiques descentralitzades… La seva homòloga de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, s’ha manifestat a favor de la consulta però ha lamentat que no se’ls deixi votar com a l’Alt Pirineu i l’Aran. “Som Pirineu, la Molina, on se celebraran proves, té terrenys al Ripollès. No té massa sentit que voti diferent de les comarques implicades pròpiament”, deia. A més, demana que es tingui en compte Ribes i la vall de Ribes com a seu historico-cultural dels Jocs, tenint en compte que s’hi van celebrar els primers jocs esportius d’hivern el 1911. En canvi, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, creu que la pregunta és “ambigua”, ja que “dona per fet que se celebraran els Jocs”, i demana “valentia” al govern: “No ens hem de vendre per quatre molles. Hi ha consulta, però quin tipus de consulta?”, etzibava.

A l’altra banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, valorava “molt positivament” que l’àmbit de la consulta vinculant sigui l’Alt Pirineu i Aran com a “unitat territorial, vegueria i part més afectada” en el projecte. Viaplana admetia que “és una mica més tard del que s’havia dit”, però troba que això farà que el govern tingui més marge per aportar la informació necessària.

En altres punts de la vegueria, en canvi, expressaven dubtes sobre la necessitat de la consulta. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, troba “arriscat” fer la consulta quan ja s’ha presentat el projecte tècnic i la veu amb “temor” pel fet de “supeditar-lo” a una pregunta amb resposta binària. A més, veu la data com “un problema més”, perquè és un període de màxima afluència turística i pot “complicar” que la resposta sigui .

També l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, creu que “no té gaire sentit” plantejar una consulta ara que ja s’ha presentat la proposta. Per a ell, des del començament, la votació és “un error polític”, ja que recorda que és coneguda la posició de la Val d’Aran “a favor” d’una candidatura que dinamitzi el Pirineu i posi fi als dèficits que presenta.

LES FRASES

Estem molt satisfets, perquè inicialment semblava que hi hagués un cert rebuig que se’ns consultés
Josep Lara
president consell del berguedà
La consulta és un error polític. Si no acaba fructificant la candidatura, ja sabrem de qui és la culpa
Juan Antonio Serrano
alcalde de vielha
El 24 de juliol no és la millor data; el govern va tard amb la consulta i la manera de fer-la
Carles Isús
president consell pallars sobirà
Som Pirineu. No té gaire sentit que es voti diferent de les comarques implicades pròpiament
Mònica Sanjaume
alcaldessa de ribes de freser


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona