Política

Bèlgica expulsa 21 diplomàtics russos acusats d’espionatge

Polònia impedirà importació de carbó rus i congelarà actius de persones i entitats que li fan costat

Irlanda expulsa quatre diplomàtics russos per motius de seguretat

Continuen les sancions de membres de la Unió Europea a Rússia a conseqüència de la invasió d’Ucraïna. El Govern belga ha decidit aquest dimarts expulsar 21 persones acreditades com a diplomàtics en l’ambaixada de Rússia a Brussel·les i en el consolat general rus a Anvers per la seva implicació en operacions d’espionatge i influència que amenaça la seguretat del país, segons ha anunciat la ministra d’Afers exteriors, Sophie Wilmès.

Els afectats per la decisió hauran d’abandonar Bèlgica en un termini de 15 dies, segons ha precisat la cap de la diplomàcia belga durant un debat en la comissió de Relacions Exteriors del Parlament federal.

També Irlanda ha pres una mesura semblant. El primer ministre irlandès, Micheál Martin, ha fet l’anunci avui dimarts i ha explicat que la decisió d’explulsar quatre diplomàtics russos d’alt rang s’ha pres per motius de seguretat.

Polònia congela actius i no comprarà carbó rus

Per la seva banda, el govern de Polònia ha anunciat aquest dimarts que aprovarà lleis per a deixar d’importar carbó de Rússia i congelar els actius de persones i “entitats que fan costat”.

El portaveu de l’Executiu, Piotr Müller, ha explicat que totes dues decisions s’han acordat en un consell de ministres aquest dimarts perquè “ja no podem esperar a les decisions de la Unió Europea”

Müller ha declarat a la premsa que les mesures proposades aniran “més enllà de les sancions de la UE, perquè aquestes “requereixen unanimitat (de tots els Estats membres), però a Polònia, i gràcies a la invocació d’una clàusula de seguretat, estem prenent mesures nacionals”.

La llista de personalitats i entitats que es veuran afectades per la congelació de béns serà elaborada pel ministeri d’Interior i es farà pública en els pròxims dies.

L’oposició política de Polònia havia criticat repetidament al Govern ultraconservador per impulsar l’enduriment de sancions econòmiques contra Moscou i al mateix temps continuar amb la importació de grans quantitats de carbó rus.

Actualment, Polònia importa de Rússia al voltant del 55% dels 21.000 milions de metres cúbics de gas que consumeix a l’any i dos terços del carbó que rep de l’estranger ve de Rússia.

Caces txecs s’uneixen als espanyols per a vigilar l’espai aeri de Lituània

Cinc caces JAS 39 Gripen de les Forces Armades de la República Txeca s’han enlairat avui dimarts rumb a Lituània per a, durant quatre mesos, vigilar l’espai aeri del país bàltic en cooperació amb sis aparells Eurofighter de l’exèrcit espanyol, segons ha informat en un comunicat el Ministeri de Defensa txec. “La defensa del flanc oriental de l’OTAN va ser sempre del nostre interès, també abans de la invasió russa d’Ucraïna”, ha assenyalat en aquest comunicat la ministra txeca de Defensa, Jana Cernochova.

El desafiament més gran d’aquesta missió és controlar els avions militars russos “muts”, que no comuniquen amb les torres de control, no tenen pla de vol o desconnecten els seus sistemes de contestació automàtica, ha assenyalat el ministeri txec.

La República Txeca té en total 14 d’aquests caces polivalents lleugers i monomotor, dels quals 12 són monoplaces i dos biplaces, els únics aparells supersònics dels quals disposa el seu exèrcit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona