Política

Avís contra atacs químics

Biden adverteix Putin que els aliats respondran a l’ús d’armes químiques a Ucraïna “en funció de com siguin utilitzades”

El bloc occidental exhibeix unitat davant de Rússia amb una triple cimera de líders a Brussel·les

Una guerra nuclear, biològica o química a Ucraïna ja no sembla una bogeria impròpia d’un dirigent com Vladímir Putin, a ulls d’Occident. L’OTAN es prepara per a aquest terrible escenari, i no només preveu enviar més ajuda a l’exèrcit ucraïnès, sinó que també enfortirà la seva capacitat per repel·lir atacs d’aquest tipus i, fins i tot, podria actuar en funció de la seva magnitud.

Així ho van decidir ahir els membres de l’Aliança Atlàntica, reunits de forma extraordinària a Brussel·les, que acull la seu de l’OTAN. Feia dies que el president dels EUA, Joe Biden, alertava del “risc real” d’un atac químic de Rússia a Ucraïna, i ahir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegurar als líders aliats en una intervenció telemàtica que els russos havien utilitzat bombes de fòsfor, un material militar que es considera una arma química.

L’Aliança no ho va confirmar, però ha assumit les tesis estatunidenques: el Kremlin busca un “pretext” per llançar un atac “químic o biològic” contra el territori ucraïnès. Tant és així que Biden va amenaçar Putin de respondre “a l’ús d’armes químiques a Ucraïna en funció de com s’utilitzin”. “Ho decidirem en el seu moment”, va puntualitzar en una roda de premsa a Brussel·les. Sigui com sigui, el cap militar de l’OTAN, Tod D. Wolters, ja ha decidit activar de forma preventiva “elements de defensa química, biològica, radiològica i nuclear”, segons va explicar ahir el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg. Un reforç de la defensa col·lectiva que serà generalitzat els pròxims mesos i que implicarà un augment de la despesa militar dels aliats.

En paral·lel, enviaran més equipament defensiu a Ucraïna, que ahir tenia moltes esperances en la triple cimera de l’OTAN, el G7 i la Unió Europea per abordar la invasió russa. Amb aquestes tres reunions d’altíssim nivell, el bloc occidental i el Japó no només volien coordinar els pròxims passos ara que es compleix un mes de la guerra, sinó també mostrar unitat davant Rússia.

“La Xina ha d’entendre que el seu futur econòmic està més a prop d’Occident que de Rússia”, deia ahir Biden. A Pequín no li convé aferrar-se a un bàndol amb la Rússia de Putin si no vol que s’acceleri la guerra comercial amb els EUA, avisa Washington. La cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es reunirà divendres de la setmana vinent amb el president xinès, Xi Jinping, per intentar acostar posicions.

Expulsió del G20

Un dels temes que podrien estar sobre la taula és el futur de Rússia en el G20, el club mundial de les economies més potents. Biden n’exigirà l’expulsió. Ara bé, com ja anticipa la negativa d’Indonèsia, país que ostenta la presidència de torn, demanarà que Ucraïna pugui assistir a la trobada de líders a l’octubre. Una provocació que segueix l’estratègia d’Occident per parar els peus de Putin: aïllar-lo en l’àmbit econòmic i internacional.

LES FRASES

Respondrem, respondrem, si Putin les utilitza [les armes químiques]
El preu de les sancions no afectarà només Rússia, sinó també molts altres països, inclosos els europeus i els EUA
Si no es pot fer això [expulsar Rússia del G20], hauríem de permetre que Ucraïna també pogués assistir a les reunions
La Xina ha d’entendre que el seu futur econòmic està més a prop d’Occident
Joe Biden
president dels estats Units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona