Política

140 països aproven en ONU resolució humanitària que demana aturar l’agressió russa a Ucraïna

Només hi han votat en contra Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea i 38 països s’han abstingut

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha rebutjat una “resolució humanitària” presentada per Moscou

Un total de 140 països han votat aquest dijous a l’Assemblea General de l’ONU una resolució que demanda a Rússia “un cessament immediat de les hostilitats de Rússia contra Ucraïna, i en particular qualsevol atac contra civils i objectius civils”. Només cinc països han votat en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea) i 38 s’han abstingut.

Aquest resultat mostra que el rebuig de la comunitat internacional contra la invasió de Rússia del territori ucraïnès és gairebé similar al mostrat el passat 2 de març, quan es va aprovar amb 141 vots a favor una altra resolució que “deplorava” l’agressió russa i demanava el seu cessament immediat.

Sud-àfrica ha promogut en paral·lel una altra resolució que no esmenta el paper de Rússia en la guerra, amb l’argument que cal “despolititzar” les qüestions humanitàries, s’havia de votar a continuació, però els delegats (per una majoria de 67 vots contra 50) han rebutjat portar-la a consideració del plenari. Sud-àfrica ha defensat fins a l’últim moment la seva resolució –que ha rebut el suport de Rússia i estava copatrocinada per la Xina– apel·lant al fet que és desitjable un major consens internacional i que les consideracions polítiques inherents a la guerra han de tractar-se en altres fòrums per a centrar-se en la defensa dels civils.

En les intervencions que se succeeixen des d’ahir, els anomenats “països occidentals” (els Estats Units, la Unió Europea i els seus aliats) han denunciat que una resolució que no esmenti l’agressor és inadmissible.

El delegat del Canadà ha dit que votar una resolució humanitària sobre Ucraïna sense referir-se a Rússia és com “parlar de Moby Dick sense nomenar la paraula balena”. El representant d’Àustria ha reconegut que fins i tot per a països tradicionalment neutrals com el seu, “neutralitat no significa neutralitat de valors ni equidistància entre l’agressor i la víctima”.

La de l’assemblea d’avui és la segona derrota diplomàtica que Moscou pateix a l’ONU, després de veure rebutjada una altra “resolució humanitària” presentada pels seus diplomàtics al Consell de Seguretat, que només ha rebut el suport de la Xina i tretze abstencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona